Afbeelding

Toren in Zicht

Algemeen Columns

De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen.

Intimidatie

Sinds deze week behoor ik tot een minderheidsgroep. En dat is eigenlijk iets wat ik niet wil. Tot een minderheidsgroep behoren. Want als je in de minderheid bent, ben je zwak. Soms krijg je hierdoor wel wat meer aandacht. Veelal laat de maatschappij je gewoon links liggen. Maar in dit geval vind ik het niet erg om een minderheidsgroep te zijn. Dit heeft alles te maken met de actie #metoo op social media. Deze hashtag is in het leven geroepen om de taboe rondom seksuele intimidatie te doorbreken. Vaak speelt machtsverhouding tussen dader en slachtoffer een grote rol. Door #metoo te liken, maakten steeds meer vrouwen in Nederland duidelijk dat zij in het verleden lastig zijn gevallen op seksueel gebied. Wel meer dan 70%, zo las ik. Begrijp me goed, ik vind het heel erg als vrouwen verkracht zijn of met incest te maken hebben gehad. Dit is iets wat niet mag gebeuren en we niet kunnen tolereren. Tot zover begrijp ik de #metoo heel goed. Maar wat verstaat men precies onder seksuele intimidatie?

Wat is er mis als er een man naar een vrouw fluit? In mijn jonge jaren vond ik dat best leuk als dit gebeurde. Keek dan vrolijk even omhoog naar de bouwvakker op de steiger. En als ik er geen zin in had, keek ik niet en liep ik gewoon door. Even voor de goede orde: ik heb het nu over situaties van jaren geleden. Nu wordt er alleen nog maar naar me getoeterd als ik vooraan het rode stoplicht sta en even niet oplet als het licht op groen is gesprongen…..

Natuurlijk ben ik blij dat ik nooit in mijn leven seksueel geïntimideerd ben. In mijn omgeving ken ik ook geen vriendinnen die dit hebben meegemaakt. Behoren wij dan tot die minderheid van 30%? Zou ik na deze column toch reacties van hen krijgen, dan spijt het me dat we over dergelijke onderwerpen niet met elkaar hebben kunnen praten. Het is goed als de taboe rondom seksuele intimidatie en macht misbruik doorbroken wordt.

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. In feit is dit de normale tijd, want tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van de standaardtijd. Maar duurt dit weekend nu een uur langer of een uur korter? Ik twijfel hier elke keer weer aan. In de wintertijd gaat de klok één uur achteruit en kunnen we dus een uur extra slapen. Er zijn verschillende ezelbruggetjes om dit te onthouden. Een ezelbruggetje is: 'als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit en als het weer vooruit gaat, gaat de klok een uur vooruit'. Achteruit gaan van het weer betekent dat het kouder wordt en vooruit gaan betekent dat het warmer wordt. Tijd om het in huis weer gezelliger te maken, kaarsjes aan en met een glas wijn heerlijk voor de openhaard.

Ik wens u alvast een fijn weekend.

Houdoe.

Uit de krant