V.l.n.r.: Pieter Niemeijer, Peter Sarneel, Pieter van der Ende en Lennart Hoftijzer. | Foto: CvdS.
V.l.n.r.: Pieter Niemeijer, Peter Sarneel, Pieter van der Ende en Lennart Hoftijzer. | Foto: CvdS.

Bijzondere Viering 500 jaar Reformatie

Algemeen Rijnsburg

Rijnsburgse kerken slaan protestantse handen ineen.

Dinsdag 31 oktober is het 500 jaar geleden dat de Duitse monnik Maarten Luther 95 stellingen op de deur van een kerk in Wittenberg heeft gespijkerd. Hiermee heeft hij een vernieuwingsproces, reformatie, in gang gezet wat de wereld heeft veranderd.

De monnik Maarten Luther (1483 - 1546) was het oneens met de ideeën van de kerk. Luther geloofde niet dat mensen, door aflaten te kopen, na de dood naar de hemel gingen. In 1517 maakte Luther zijn kritiek op de kerk openbaar door 95 stellingen aan de poort van de slotkapel in Wittenberg te nagelen. Vier jaar later werd hij vanwege zijn kritiek door Paus Leo X uit de kerk gestoten.

Vorig jaar heeft de Protestantse Kerk Nederland het jubileumjaar rond 500 jaar reformatie al ingeluid. Predikant Lennart Hoftijzer van PKN Rijnsburg, had sterk de behoefte om ook in het bloemendorp op een passende manier stil te staan bij 500 jaar protestantisme. Samen met zijn collega's Albert Meek en Pieter van der Ende, zocht hij contact met andere kerkelijke gemeenten in Rijnsburg: Evangelische gemeente 't Kruispunt, Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en de Christelijk Gereformeerde Kerk.

Inzicht

Zo ontstond het idee om een feestelijke viering te houden op dinsdag 31 oktober a.s. om 19.30 uur in de Grote kerk. Ter voorbereiding op deze viering kwamen de predikanten vorige week in de Voorhof bijeen. 'Bijzonder om dit met collega's Pieter Niemeijer, Peter Sarneel, Albert Meek en Pieter van der Ende te organiseren', laat Lennart Hoftijzer welgemeend weten. Hij voegt er aan toe dat de Chr. Gereformeerde kerk niet bij de voorbereiding aanwezig kon zijn, omdat de gemeente momenteel vacant is. Anders hadden ook zij graag aangeschoven.

Op de vraag waarom deze viering zo belangrijk is, laat Pieter Niemeijer weten dat Luther met de reformatie een boodschap heeft gegeven aan de samenleving.

'Het was toen een belangrijk moment voor West Europa. Maar ook nu is het een boodschap waarbij Luther ons wijst op het recht van God in ons leven. Wij mensen denken vaak aan onze eigen rechten. Luther wees ons op het recht van God. Hij draait een en ander om. In de verhouding tussen God en mensen komt het niet aan op rituelen, maar op de genade van God'.

Peter Sarneel, een van de oudsten van 't Kruispunt, laat weten dat zij het verlangen hadden om contact te maken met andere kerkgenootschappen in Rijnsburg. Hij is dan ook blij met deze gezamenlijke viering.

'Luther heeft ons geleerd om zelfstandig te denken. In de middeleeuwen bepaalde de kerk het geloof. Maar het gaat om onze persoonlijke relatie met God. Dat is je rechtvaardiging. Dat was voor die tijd enorm schokkend.' Collega Van der Ende voegt er aan toe dat er door de reformatie wel een versnipperd kerkelijk landschap is ontstaan. 'Het is goed om nu te kijken naar wat ons bindt. Elkaar in geloofswaarheden te leren verstaan'. Lennart Hoftijzer stelt dat de reformatie zeker geen revolutie is geweest. 'Het mooie van Luther is dat hij van binnenuit de kerk wilde hervormen. Mensen laten inzien dat het gaat om God, geloof en genade'.

Speciale viering

Rijnsburg viert en gedenkt op 31 oktober 500 jaar reformatie. Inmiddels hangt door heel Rijnsburg een poster met daarop de aankondiging van de viering.

'We hopen dan ook op een volle kerk', wensen de heren. Het is bijzonder om deze viering in de Grote kerk te doen, de plek waar al meer dan 1000 jaar mensen samenkomen om hun geloof met elkaar te delen.

Pieter Niemeijer: 'De kerk is een publiek monument. Als kerkmensen moeten we bewust zijn van onze plek in Gods wereld. Met deze viering kunnen we een signaal afgeven in het dorp'. Tijdens de viering zijn er twee korte spreekmomenten. Albert Meek zal iets zeggen over Lieddichter Luther, terwijl Pieter Niemeijer zal inhaken op 'het leven uit Christus'. Tussendoor is er zang en kan men luisteren naar muziek. Hiervoor wordt medewerking verleend door Leontine van Dijk, Natasja Douma, Dick Durieux, Jan Willem de Winter, René de Mooij en Martine van Delft. Ook is er een collecte waarvan de opbrengst bestemd is voor het IWAK. Na afloop is er tijd voor ontmoeting onder het genot van een kop koffie en-of thee.

En na 31 oktober? 'Het zou mooi zijn dit contact een vervolg te geven. De intentie is zeker aanwezig om hiermee verder te gaan', laat Hoftijzer weten, waarbij zijn woorden met een instemmend ja van de andere collega's worden bevestigd.

Uit de krant