Marciano Mengerink tekende voor het enige en winnende doelpunt. | Foto: OrangePictures
Marciano Mengerink tekende voor het enige en winnende doelpunt. | Foto: OrangePictures

V.v. Katwijk wint in Hardenberg met 0-1

Algemeen

Met de kleinst mogelijke winst vertrok Katwijk zaterdag uit Hardenberg. Bennie van Noord kopte de oranjehemden op het kwart naar de 0-1 overwinning en hield de Katwijkers daarmee op 21 punten uit 7 wedstrijden.

"Katwijk, Katwijk, wat gaan wij doen vandaag? Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag!" Het door de Katwijk-supporters uit De Kuip geleende liedje deed het goede tijdens de oranje-zwarte hegemonie, halverwege jaren '90. En ook nu komt het langzaam weer bovendrijven. Alsof de supporters elkaar eerst nog even in de arm moesten knijpen.

De soevereiniteit waarmee Katwijk de wedstrijden tegemoet treedt, is er ook één van een onoverwinnelijkheid, die doet denken aan de tijd van Marco de Ridder, Kees Kraaijenoord, Pim Langeveld en al die andere Katwijkse helden. En dan is het misschien ook niet gek, dat een record van die ploeg bijna wordt geëvenaard. Nog 1 overwinning, en dan hebben de mannen van Dick Schreuder het recordaantal van 11 opeenvolgende overwinningen uit het recordjaar '94/'95 geëvenaard.
Moeizamer dan nodig

"Eigenlijk kunnen we alleen van onszelf verliezen," meende Kay Blokland in de vooruitblik op de wedstrijd tegen HHC. Een profetische blik, want het was vooral Katwijk dat het zichzelf moeilijk maakte op De Boshoek. Na een aftastend begin, nam Katwijk al vroeg het initiatief en de leiding in Hardenberg. Een prima afgemeten voorzet van Stefan Plat werd door Van Noord in de bovenhoek geknikt.

De oranjehemden verzuimden vervolgens om de score verder uit te bouwen. Damiano Schet was er bijvoorbeeld heel dichtbij, maar mikte naast. De hardwerkende Marciano Mengerink mikte van binnen de '16' op de binnenkant van de paal.
Het zou bij 0-1 blijven en dat bood mogelijkheden na rust voor HHC Hardenberg, net als Katwijk dit seizoen het sterkst na de thee. De intenties werden met het inbrengen van Kevin Gortz en, met name, Rob van der Leij direct duidelijk. Opportunistisch, met lange ballen naar voren, zochten de Hardenbergers naar de gelijkmaker.

En daar had Katwijk het ogenschijnlijk toch lastig mee. Maar wellicht dat Katwijk wankelde, vallen deed het niet. Sterker, uiteindelijk werden de Hardenbergers nooit echt gevaarlijk. Een kopbal, een een schot van Bouws. Dat waren de belangrijkste en enige wapenfeiten. De grootste mogelijkheden lagen misschien wel aan de andere kant van het veld, maar Katwijk weigerde daar de trekker definitief over te halen, waardoor het uiteindelijk bij 0-1 bleef.

Uit de krant