Volgende week houdt World Servants een collecte. De opbrengst is voor het project in Myanmar. | Foto: pr.
Volgende week houdt World Servants een collecte. De opbrengst is voor het project in Myanmar. | Foto: pr. Foto: pr

World Servants Rijnsburg in 2018 naar Myanmar

Algemeen Rijnsburg

Volgende week huis-aan-huis collecte voor dit mooie doel.

In de zomer van 2018 vertrekt een groep van 34 jongeren uit Rijnsburg en Katwijk naar Mawlamyine te Myanmar. Voor World Servants gaan zij hier aan een project werken. Twee van de deelnemers, Bart van der Plas (25) en Martin van der Vijver (19) vertellen hierover en over de acties die op stapel staan.

Martin is al drie jaar betrokken bij World Servants Rijnsburg. Hij vertelt over het project in Myanmar: 'Wij gaan daar een dokterswoning bouwen bij een christelijk ziekenhuis. Op het moment wonen artsen in slechte woningen, waardoor er geen nieuwe artsen aangetrokken kunnen worden. Deze artsen kiezen voor het staatsziekenhuis omdat daar wel goede huisvesting wordt aangeboden. Het ziekenhuis in Mawlamyine is niet van de staat, maar is wel een van de weinige christelijke ziekenhuizen in Myanmar. Hier worden ook veel (ex)lepra-patiënten behandeld. Het is noodzakelijk dat er meer artsen komen die hier willen werken om goede zorg te kunnen bieden. Er zijn momenteel verschillende vacatures, maar niemand voelt zich geroepen. Vandaar dat de komst van een nieuwe dokterswoning van groot belang is'.

In totaal heeft de groep 85.000,- euro nodig voor deze reis. Als deelnemer betaal je een eigen bijdrage van 500 euro. Het overige bedrag wordt door allerlei acties bijeengebracht. 'De teller staat nu op ruim 25.000 euro. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het ook bij dit zesde project gaat lukken', laten de twee jongens weten.

Carwash

Meegaan met een project van World Servants is een avontuur dat je leven verandert. 'Het is een werkvakantie die je horizon verbreed. Je maakt nieuwe vrienden en ontdekt een andere cultuur. Daarbij verleg je op verschillende momenten je eigen grenzen', zo weet Martin inmiddels uit ervaring. Hij voegt er aan toe dat de groep ruim een jaar met de voorbereiding van deze reis bezig is: 'Naast het letterlijk bouwen van een dokterswoning, bouw je ook aan jezelf. Zo snijdt het mes aan twee kanten'.

De komende maanden houdt World Servants Rijnsburg verschillende acties. Zo is er volgende week een huis-aan-huis collecte in Rijnsburg. 'Alle deelnemers gaan met de collectebus langs de deuren. We hopen hiermee dan ook een hoop geld op te halen', vertelt Bart enthousiast. Voor hem is het de eerste keer dat hij met een project van World Servants meegaat. 'Ik voetbal bij Quick Boys en teamgenoot Wim de Boer is met het vorige project mee geweest, naar Guatemala. Hij vertelde hier zo enthousiast over, dat ik dit ook wilde. Ik heb me aangemeld en zie er naar uit om volgend jaar zomer met ons team in Myanmar aan de slag te gaan. We hebben een leuke groep en ik krijg er zoveel energie van. Met z'n allen hebben we een doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen', laat Bart weten. Zo is er a.s. zaterdag 14 oktober weer de bekende carwash, gehouden bij Albert Heijn in 't Heen aan de Zeilmakersstraat. Een andere leuke actie is de verkoop van kerststollen. 'Een leuke geste bijvoorbeeld voor een bedrijf om het personeel en-of zakenrelaties in de decembermaand mee te verrassen', laat Martin weten. 'Bestellen kan tot 1 november 2017. De stollen worden geleverd in week 50, de week van 11 december', vult Bart aan. Meer informatie: zie www.wsrijnsburg.nl

Uit de krant