Alles over Katwijk - Tina van der Lee 100 jaar
Logo allesoverkatwijk.nl
De 100-jarige Tina van der Lee samen met haar nicht Karin. | Foto: Piet van Kampen
De 100-jarige Tina van der Lee samen met haar nicht Karin. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Piet van Kampen)

Tina van der Lee 100 jaar

'Overal blij mee zijn, nemen zoals het is, het beste ervan maken en gewoon doorgaan met adem halen'. Het zijn vier levenswijsheden van Martina Cornelia van der Lee die op dinsdag 10 oktober haar 100ste verjaardag viert. Een krasse vrouw met een groot geloof heeft de mijlpaal van haar eeuwfeest bereikt.

Door Piet van Kampen

Tina werd geboren in een gezin van zeven kinderen. Op de Zeeweg zag zij voor heet eerst het levenslicht. Het levenslicht dat zij in haar latere leven als kraamverzorgster nog vele malen bij pas geboren baby's zou zien. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat dit haar roeping zou worden. Het gezin Van der Lee verhuisde naar de Voorstraat, waar haar vader een boekwinkel begon. Op vrij vroege leeftijd overleed de moeder van Tina, die daarna de zorg van het huishouden op zich nam. 'Ik was altijd al een zorgzaam type,' vertelt de honderdjarige, die nog zeer bij de tijd is en veel over haar leven kan vertellen.

Onverwacht

'Op een zekere maandagochtend zei mijn vader dat ik me netjes aan moest kleden omdat de taxi zo zou komen. 'Je gaat naar Rotterdam voor een opleiding als kraamverzorgster' en daar ging ik dan geheel onverwacht,' blikt Tina terug op dit belangrijke moment in haar leven. Zij heeft veel jonge plaatsgenoten geboren zien worden, zelfs als de dokter er nog niet bij was. Tijd voor een relatie was er niet. 'Ik had het veel te druk, want ik holde van de een naar de ander,' lacht zij veelbetekenend.

Op zeker moment las zij een advertentie waarin kraamhulpen in de Noord-Oostpolder werden gevraagd. 'Toen heb ik de kuiten genomen en heb er nooit geen spijt van gehad. Het waren heel aardige mensen daar'. Vanwege een treurige gebeurtenis in de familie keerde zij na zes jaar terug in Katwijk om voor haar zus Wil te zorgen, de enige die nog in leven is. Daarnaast oefende zij haar beroep in haar geboorteplaats weer uit.

Creatief

Op latere leeftijd ging zij in een aanleunwoning bij Huize Salem wonen. Tina was erg creatief en mooie schilderijen en schelpmozaïeken sieren de wand in haar woonkamer.

De eeuweling leest nog, kijkt tv en is nog steeds creatief met breiwerkjes voor pas geboren baby's en kookt haar eigen potje. 'Wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad inneemt' was een uitspraak van mijn moeder. Die heb ik overgenomen,' eindigt Tina het aangename gesprek.

reageer als eerste
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>