Alles over Katwijk - Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden
Logo allesoverkatwijk.nl
Jos Wienen, Zandtovenaar Gert van der Vijver en Eberhard van der Laan bij de opening van de Flower Parade in 2014. | Foto: Treffend Beeld
Jos Wienen, Zandtovenaar Gert van der Vijver en Eberhard van der Laan bij de opening van de Flower Parade in 2014. | Foto: Treffend Beeld

Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Volgens zijn woordvoerder is hij "thuis, in alle rust" overleden. Sinds de bekendmaking van zijn ziekte ontving de burgemeester veel steunbetuigingen van Amsterdammers. Op 19 september stonden duizenden mensen bij zijn ambtswoning aan de Herengracht om Van der Laan met applaus te eren en hem toe te zingen. 

Van der Laan werd in 1955 in Leiden geboren en groeide op in Rijnsburg, in een gereformeerd gezin met zes kinderen, van wie hij de jongste was. Zijn vader was huisarts en namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de gemeenteraad van Rijnsburg. De ouders van Van der Laan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en boden onderdak aan Joodse onderduikers. In het boekje 'In antwoord op je vragen' uit 1983 geeft moeder Van der Laan-Boelens antwoord op de vragen die haar zoon over de verzetstijd had.

Van der Laan volgde het basisonderwijs  op de Julianaschool in Rijnsburg en middelbaar onderwijs aan het protestantse Christelijk Lyceum dr. W.A. Visser 't Hooft in Leiden. Hij studeerde in 1983 op 28-jarige leeftijd cum laude af in de rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van der Laan begon zijn politieke carrière als assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer (PvdA). Van 1990 tot 1998 was Van der Laan namens de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad, waarin hij vanaf oktober 1993 fractievoorzitter was.

Van der Laan was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam en was bijzonder geliefd. "Als burgemeester combineerde hij menselijkheid met daadkracht", laat de gemeente Amsterdam weten.

Eberhard van der Laan kwam nog regelmatig in Rijnsburg. Uiteraard voor familiebezoek maar ook voor officiële handelingen, zoals de opening van de LijnrijdersBeurs in FloraHolland in 2011 en de FlowerParade Rijnsburg in 2014.

Er is nog niet bekend hoe afscheid genomen kan worden van Van der Laan.  
 

reageer als eerste
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>