Afbeelding

Supermarkten en winkelketens in Katwijk willen open op zondag

Algemeen

Supermarkten in Katwijk willen open op zondag. Dat schrijven zij gezamenlijk in een brief aan de gemeenteraad.

De brief is ondertekend door de Albert Heijn, Dirk van den Broek, Hoogvliet en Lidl. De supermarkten zijn niet de enige die in de brief pleiten voor zondagopenstelling. Ook de Gamma, Karwei, Welkoop Rijnsburg en Tuincentrum de Mooij zijn onderdeel van het initiatief.

De ondernemers vragen de gemeenteraad 'om een algehele, dan wel verruimde ontheffing te verlenen voor het verbod voor winkels in Katwijk om op zondag geopend te zijn'.

Klanten

'Bij onze klanten merken wij een steeds groter wordende behoefte aan (een algehele) zondagopenstelling van winkels in Katwijk', schrijven Albert Heijn supermarktmanagers Bruce Peeters en Marcel de Droog namens de winkeliers. 'Regelmatig worden wij door klanten aangesproken op het feit dat wij op zondag zijn gesloten.'

Concurrentie

De ondernemers zien hun klanten op zondag uitwijken naar de gemeenten Noordwijk en Leiden waar de winkels wel op zondag open zijn. Dat leidt volgens hen tot 'oneerlijke concurrentie', omdat de winkels hier die mogelijkheid niet hebben.

Bovendien vinden ze dat er in Katwijk 'een ongelijk speelveld' is, omdat horecagelegenheden wél open mogen op zondag. De initiatiefnemers zijn er daarnaast van overtuigd dat het een positief effect heeft op de economie in Katwijk.

Rust

Voor de zondagsrust hoeft de gemeente zich volgens de ondernemers geen zorgen te maken.

'In de praktijk blijkt immers dat niet alle winkeliers gebruik zullen maken van de mogelijkheid tot zondagopenstelling. Uit onderzoek blijkt ook dat de zondagopenstellingen niet leiden tot een toename van incidenten in de directe omgeving van supermarkten die gebruik maken van deze zondagopenstellingen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het merendeel van de bewoners in een gemeente waarin zondagopenstelling van winkels op zondag mogelijk, geen extra overlast ervaren.'

Het gezelschap hoopt zo snel mogelijk met een delegatie van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders om de tafel te zitten.

Uit de krant