Afbeelding
Foto: pr

Ine Bakt

Algemeen Rijnsburg

Het 5-jarig Heel Holland Bakt jubileum

De Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas (44) is een van de deelnemers van Heel Holland Bakt. In deze rubriek vertelt Ine over haar ervaringen. Dit keer over aflevering vijf met als thema jubileum.

De vijfde serie van HHB, de vijfde aflevering en ik mag het feestje meevieren. Op de set was iedereen uitbundig en in jubelstemming, 5 jaar lang een kijkcijfercanon maken, is hard werken.

Afgelopen zondag keken er weer 2,7 miljoen mensen naar de uitzending. Dat is een vreemd idee, als je bedenkt dat je zelf één van de bakkers bent waar al die mensen dan naar kijken.

Een Vesuvius taart maken, in twee uur tijd. Dat was de signatuur opdracht voor deze aflevering. Na enig onderzoek kwam ik erachter dat de taart een vulkaan uitstraling moest krijgen waar natuurlijk een uitbarsting bij hoort, lekker feestelijk toch!

De originele versie, een ijstaart mochten we er helaas niet van maken, ijs maken vind ik namelijk erg leuk. Dus ging ik aan de slag met anijs-cake in tulband (vulkaan) vorm. De laagjes heb ik gevuld met orangecurd en botercrème, verrijkt met anijs specerij en sinaasappellikeur. Heerlijke combinatie.

Feest

Met Italiaans merengue heb ik een dikke laag schuim over de cake gesmeerd en afgebrand met een brander zoals dat bij een Vesuvius taart hoort.

Een ijsfontein in de holte van de tulband en er stond een mooi taartje klaar op de werkbank voor de jury. Ze waren dan ook goed te spreken over het resultaat, eindelijk.

Voor de technische opdracht moesten we in een uur tijd negen Friese Oranje Koeken tevoorschijn toveren, een hele uitdaging zo bleek al gaandeweg. Ik had nog nooit van deze koek gehoord, grappig dat er dan toch iets ontstaat zoals de bedoeling was.

Voor het afkoelen van de hete amandelspijs vulling was veel tijd verloren gegaan tijdens het uitvogelen van deze opdracht, jammer want het bakken ging goed! Wat een gestuntel he, met slagroom die zo wegsmolt.

Ach, ik vind het ook wel weer grappig dat het gebeurt, al waren tien minuutjes extra best fijn geweest.

Voor de spektakel opdracht werd een heuse Lustrum taart verwacht, in wel drie uur tijd. Nou, die vlogen om. In de stijl van HHB heb ik een 3 lagen hoog taart gebakken. Een verjaardagstaart, mét een kroon moest ik maken van mijn lieve moeder. Vijf is immers een kroon jaar, leuk idee!

De vulling heb ik met frambozencremeaux, witte chocolade crème en gekarameliseerde pistachenootjes gemaakt. Lekker fris mét een crunch.

Helaas kon ik de taart niet meer mooi strak afsmeren, de tijd was voorbij. Maar ik kreeg een mooie beoordeling.

Met een opgelucht gevoel reed ik naar huis om me te storten op de komende moeilijke opdrachten… we gaan patisseriewerk maken! Ga er maar vast klaar voor zitten.

Uit de krant