Afbeelding
Foto: pr

Niels Monster over WK Obstacle Course Racing

Algemeen Rijnsburg

'Dit is een grote droom die uitkomt'

Zes jaar geleden is hij begonnen met hardlopen en volgende week staat Rijnsburger Niels Monster (39) aan de start van het Wereld Kampioenschap Obstacle Course Racing, in Toronto Canada. Obstacle Course Racing is een vrij jonge, maar sterk groeiende sport.

Niels is een geboren en getogen Rijnsburger. 'Een echte ui, werkzaam op de veiling in het decoratiegroen', laat hij lachend weten. Aan de keukentafel in zijn woning vertelt Niels over zijn passie. Een passie die hij pas vijf jaar intens beleefd.

Niels vertelt dat hij altijd heeft gevoetbald. 'Ik ben een atechnische speler; heb het altijd van mijn snelheid moeten hebben. Zes jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen en dat ging mij goed af. Een paar keer per week vanuit huis, heerlijk de duinen in. Mijn eerste uitdaging was de City-Pier-City loop (21km) in Den Haag. Ik kwam in 1 uur 35 over de finish. Een jaar later heb ik deze nog een keer gelopen en een paar maanden daarna ook aan de halve marathon van Leiden meegedaan. Het was in die tijd dat ik op social media iets voorbij zag komen over de Harbour Run in Rotterdam. Een run van 10 km door de Rotterdamse haven met 30 obstakels, zoals touwnetten en zeecontainers. Ik vond het erg leuk om te doen, maar had meer uitdaging verwacht'.

Die uitdaging vond Niels in de Strong Men Run in Nijverdal. Een obstacle run van 21 km door de natuur, over heuvels en door water en modder. 'Toen ik over de finish kwam had ik nog wel een rondje gewild', herinnert Niels zich nog goed. Een jaar later deed hij weer met deze run mee.

Niels: 'Ik kwam veel sneller over de finish dan de eerste keer, en toen was ik besmet met het 'obstacle' virus. Ik wilde meer uitdaging in de omstandigheden en de obstakels'.

24 uur

Die vond Niels in een Mud Master Run van 24 uur, gehouden op Airport Weeze in Duitsland. Het doel hierbij was om in 24 uur 100 km of meer te lopen. Toen Niels zijn wens aan zijn vrouw Bianca vertelde was haar antwoord: 'Als je dat graag wilt, moet je het doen' doorslaggevend.

In november 2015 heeft hij zich ingeschreven en is zich toen serieus gaan voorbereiden. Niels: 'Tot die tijd was ik alleen maar met hardlopen bezig. Vanaf januari 2016 ben ik gaan trainen bij Spartainfit in Hazerswoude. Dit is de eerste officiële OCR Vereniging van Nederland. Hier ging voor mij een nieuwe wereld open. Onder leiding van trainer Henk Jan Schipper werkte ik aan mijn techniek en kracht. Voor de 24 uurs run in Weeze heeft hij mij mentaal bijgestaan. Als ik terug kijk op deze uitdaging is dit het mooiste wat ik tot nu toe heb beleefd', vertelt Niels.

'Het is onbeschrijfelijk wat dit met je doet. Zo gaaf dat ik dit heb gedaan'.

Wereld Kampioenschap

Deelname aan het WK in Toronto (Blue Mountain) Canada is voor Niels een droom die uit gaat komen. Tijdens de Strong Viking Run 2016 in Spaarnwoude heeft hij zich hiervoor gekwalificeerd.

Dit WK wordt gehouden in het weekend van 13 t/m 15 oktober. Niels hierover: 'Voor kwalificatie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Finishen bij de eerste 10 overall (WK) of bij de eerste 10 in je leeftijdscategorie (EK). In juni van dit jaar heb ik in Frankfurt meegedaan aan het EK en behaalde hier een derde plaats in mijn leeftijdscategorie'.

Voor het WK in Canada maakt Niels zich echter geen illusies. 'Mijn categorie (35-39 jaar) zit vol en we starten met 150 man. Ik ga daar gewoon mijn ding doen'.

Het WK begint vrijdag met een short course van 3km met hierin ongeveer 15 obstakels.

Zaterdag is de hoofdwedstrijd over 15 km, met daarin 30 plus obstakels.

Zondag is de teamrace.

Bandje

Niels: 'Als je start krijg je een bandje om. Dit bandje is voor mij meer waard dan een medaille. Als je een obstakel niet haalt, krijg je nog een poging. Of een straf die altijd zwaarder is. Bijvoorbeeld een extra rondje lopen van 500 meter, of een 30 tal burpee's doen. Als je finisht zonder bandje doe je niet meer mee in de ranking. Je bandje verliezen zie ik echt als falen. Daarom draag ik het bandje van Frankfurt met trots. En wie weet komt er nog een bij. Daar ga ik in ieder geval voor. Maar bovenal ga ik genieten, wil ik me bewust zijn van het moment. Want dit WK in Canada is echt once in a life time'.

Tot slot wil Niels een aantal mensen bedanken. Mede door hen kan hij aan dit WK deelnemen. Niels: 'Mijn vrouw Bianca en onze 8 jarige dochter Luna. Door hun steun ben ik in balans en kan ik mijn ding doen. Maar ook mijn vader en zijn vriendin, broer Michel, twee collega's, mijn werkgever Adomex en Heyer Blomster. Bedankt voor jullie steun, in welke vorm dan ook'.

Foto's gemaakt door Pixel Dizign Photography

Uit de krant