Ine Bakt | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr
Rijnsburg

Ine Bakt

'Brood bakken is leuk en een dankbare klus'

De Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas (44) is een van de deelnemers van Heel Holland Bakt. In deze rubriek vertelt Ine over haar ervaringen. Dit keer over aflevering vier met als thema brood bakken.

Halverwege de wedstrijd ga ik met frisse moed de tent in, waar ik tot nu toe nog niet mijn beste kant heb laten zien. Ik werd steeds overmand door de zenuwen die door mijn lijf jagen!

Ook de bak-kilometers, zoals Robért dat noemt, die ik tekort kom, spelen hierbij natuurlijk parten. Nadat ik veel las over broodbakken en dit ging uitproberen kreeg ik er nog lol in ook. Brood bakken is leuk en een dankbare klus. Wie vindt de geur van vers gebakken brood nu eenmaal niet lekker in huis? De Turkse bakker in de Hoornes leerde mij de fijne kneepjes van het vak. Van hem heb ik veel geleerd.

Ik heb veel geleerd van Turkse bakker in de Hoornes

Voor de signatuur opdracht, het zoete brood ben ik aan de slag gegaan met een mooi 'Dolci Ramerino' brood. Italiaans zoetig brood wat geserveerd wordt bij kip gevuld met citroen, Echt een heerlijke combinatie. De specerijen die ik erin verwerkte waren onder andere rozemarijn, kardemom en anijs. Verder vulde ik het brood met pistache nootjes en rozijnen geweld in masala wijn. Het rietsuiker zorgde voor het zoete accent. Dit recept staat binnenkort op de website van Heel Holland Bakt en leuk om het na te bakken.

De technische opdracht is altijd de meest gevreesde opdracht van alle bakkers! We horen pas vijf minuten voor de baktijd ingaat welke deze zal zijn. Dit keer werd het een 'tijgerbrood'. Robért had het deeg voor het witte brood al voor ons gemaakt. Deze hoefde 'slechts' volgens een bepaalde techniek gevouwen te worden, de trapeze vorm. De tijger pap, nooit geweten hoe tijgerbrood aan zijn tijgerlook kwam, moest er na een korte rijs met een platte spuitmond overheen geplaatst worden. Een leuke klus, maar helaas niet helemaal goed uitgevoerd. Best nog lastig!

De spektakel opdracht was inderdaad spektakel….. wat een hitte in de tent. Met de ovens aan bereikte de temperatuur 40 graden. Zelfs voor mij met mijn Midden-Oosten roots best warm.

Het watergevecht was dan ook erg welkom: André, hiervoor nog bedankt. Met opperste concentratie moest ik aan de slag voor wel vier soorten brood in vier uur.

Mijn broodmand, geïnspireerd uit het broodboek van Robért werd helaas beoordeeld als een krans… de smakelijke broodjes, suikerbrood, foccacia en kaasbroodjes die ik gebakken heb, kunnen zo mee naar zee voor een heerlijke picknick. Al met al geen slechte bak-week voor mij.

Op naar 'jubileum' aflevering 5, want Heel Holland Bakt bestaat 5 jaar dit jaar.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>