Kranslegging bij het monument 'Voor hen die vielen'.
Kranslegging bij het monument 'Voor hen die vielen'. Foto: Peter Korbee

Marineluchtvaartdienst viert honderdjarig bestaan

Algemeen Rijnsburg

De Marineluchtvaartdienst (MLD) vierde onlangs haar honderdjarig bestaan op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Hoewel 18 augustus de eigenlijke datum is van de verjaardag, is er gekozen voor deze datum vanwege de zomervakantie.

Door Peter Korbee

Het ochtendonderdeel was een zeer plechtige ceremonie. Herdenken voor de gevallenen van de vliegtuigbemanning, ook veel ondersteunend personeel is omgekomen.

Gerhard Polet, Commandeur en Groepsoudste MLD, veel MLD'ers zijn gevallen tijdens het uitvoeren van de missie; anderen vielen tijdens training of tijdens het uitvoeren van hun ondersteunende taak. Weer anderen kwamen om in een Jappenkamp door ontberingen.

In totaal hebben 623 militairen, die direct betrokken waren bij de MLD, de hoogste prijs betaald.

Veel gedaanten

De MLD heeft in de afgelopen eeuw vele gedaanten gekend. Van zeer klein tot zeer groot. Soms opgesplitst in aparte delen, soms verzameld in een grote organisatie. Na 1945 opgesplitst geweest in zelfstandige vliegkampen: Valkenburg en De Kooy. Door dramatische en voortdurende bezuinigingen werd uiteindelijk de Marpat opgeheven.

De dertien Orions vliegtuigen werden verkocht, wat nog steeds als een groot gemis wordt ervaren. En niet veel later, in 2008 werd de Groep Helikopters opgenomen in het Defensie Helikopter Commando. Het laatste MLD-onderdeel werd opgenomen in de Kon. Luchtmacht (KLu); een angstbeeld van veel MLD'ers. Zo raakte de MLD haar zelfstandigheid kwijt.

Ondanks de gebruikelijke rivaliteit is bij KLu'ers en MLD'ers een deel van die angst weggevallen, maar cultuurverschil speelt nog wel een grote rol. De verbondenheid met de taak en het product wordt steeds versterkt. Ook met de vloot, de schepen en maritieme helikopter, de NHF 90, is de verbondenheid zeer goed. 'Wij zijn loyaal aan twee fantastische organisaties met grote tradities en sterke kernwaarden', aldus Gerhard Polet.

Daarna werden enkele kransen bij het monument 'Voor hen die vielen' gelegd door commandanten van de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, MLD en Traditiekamer MLD. Voorts werden bloemstukken gelegd nabestaanden van veteranen. De ceremonie werd beëindigd met een Fly-past van vijf helikopters.

Reünie

Na de middag was er een grootse reünie voor alle (oud)-MLD'ers en medewerkers. Veel reünisten hadden vele jaren hun maten niet meer gezien, de ontmoetentingen waren dan ook bijzonder. Aan Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk werd het eerste exemplaar van het boek 'Een eeuw Marineluchtvaartdienst' uitgereikt.

De reünisten werden buiten op het vliegplatform vermaakt met het nodige vliegwerk en aankomst van toestellen voor de volgende dag. De dag daarop was er voor het publiek de 'Heldair show Maritiem', de open dag op vliegkamp De Kooy met een aantal luchtvaartkramen.

Veel helikopters en vliegtuigen uit binnen en buitenland gaven acte de présence. Het was een zonnige dag met een geweldige vliegshow.

De MLD mag dan wat onzichtbaar zijn geworden, maar de dienst leeft nog wel en blijft zijn beste krachten geven. Voor belangstellenden is het boek 'Een eeuw MLD' te bestellen: €59,90 via (www.geromybv.nl).

Het foto-herinneringsboek boek '100 jaar MLD' is te verkrijgen voor € 39,95 bij korbee.luchtvaart@ziggo.nl.

Uit de krant