Water drinken op school | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Naast de fruitdag, wordt er nu ook water op scholen gedronken, in plaats van suikerhoudende sapjes. | Foto: PvK.
Naast de fruitdag, wordt er nu ook water op scholen gedronken, in plaats van suikerhoudende sapjes. | Foto: PvK. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Water drinken op school

Afgelopen maandagmorgen speelde water de hoofdrol op het schoolplein van de Julianaschool in Rijnsburg. Wethouder Gerard Mostert gaf het officiële startsein van de campagne die beoogt het drinken van water op school te stimuleren.

Door Piet van Kampen

De campagne is een onderdeel van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en een samenwerkingsverband van de gemeente, Welzijnskwartier, Zorg & Zekerheid, GGD, de scholen en kinderopvangorganisaties. De doelstelling is om kinderen ervan te overtuigen dat water gezonder is dan die pakjes zoete vruchtensappen die veel suiker bevatten. Wethouder Mostert: 'Ik ben heel blij met deze actie. Het is goed om op school water te drinken en niet die pakjes met veel suiker. Dat is slecht voor jullie gezondheid. Maar ook veel bewegen en sporten is erg belangrijk', wees hij de leerlingen op de goede manieren die de gezondheid bevorderen. 'Jullie krijgen straks allemaal zo'n flesje mee en daarin kan je water van huis mee naar school nemen', toonde hij hen een bidon.

'Wij hebben op school de woensdag als fruitdag benoemd. Hiermee willen wij bevorderen dat er geen koek of snoep wordt meegenomen', licht directeur Henk Jan Glasbergen toe. Ook is hij zeer content met de 'watercampagne'. En als de kinderen nu toch regelmatig nog hun suikerrijke sapjes mee blijven nemen? 'Dan zullen wij de ouders benaderen en hen netjes verzoeken om dit niet meer te doen', aldus Glasbergen. Zijn school was uitverkoren voor de officiële kick-off voor de andere scholen in Rijnsburg.

De start kreeg een speels tintje. Alle klassen mochten via een estafette water uit een bak op het plein halen en met hun bekertje hun eigen teil vullen. Wie het eerste klaar was en het meeste water had verzameld was winnaar. Het werd een sportieve start van een schooldag. Er werd een volle bak met suikerklontjes getoond om aan te geven hoeveel suiker er in de diverse sapjes zitten. Diverse leerlingen drinken al water op school. Anouk en Nina uit groep 5: 'Wij drinken elke dag al water op school', klonk het enthousiast en ook de vingertjes van veel andere klasgenootjes gingen spontaan omhoog. In navolging van deze kick-off is het de bedoeling om alle scholen in de gemeente in het project te betrekken.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>