Afbeelding
Foto: Maarten van der Bent

Heel Holland telt

Algemeen

Als het gaat om vogeltrek zitten Katwijkers in een bevoorrechte positie. In het voorjaar, maar vooral in het najaar is vanaf strategisch gekozen hoge punten aan onze kust de vogeltrek heel mooi waar te nemen. Katwijk heeft drie 'officiële' trektelposten: de Puinhoop (naast de manege in de Noordduinen), Savoy (in de zeereep voor wat nu Villa Allegonda heet) en Trektelpost Berkheide (een hoog duin net ten noorden van de Wassenaarse Slag). Aanstaande zaterdag 30 september komt daar nog een telpost bij: het Natuurcentrum Katwijk.

Het wordt een dag dat heel Holland telt. Of eigenlijk heel Europa. In het kader van de Euro Birdwatch tellen tienduizenden vogelaars de trekvogels die voorbijkomen. De dag wordt in Nederland gecoördineerd door Vogelbescherming Nederland, en er hebben zich nog 39 Europese partnerorganisaties in evenzoveel Europese landen aangemeld voor deze Euro Birdwatch.

Bij het Natuurcentrum Katwijk staan vanaf 08.30 uur tot uiterlijk 12.00 uur vogelaars om geïnteresseerde bezoekers te vertellen over de vogeltrek en te wijzen op de vogels die voorbijkomen. Goede vogeltrek staat of valt met het weer. De weersverwachting voor zaterdag, niet al te harde wind uit het zuidwesten, is in principe gunstig voor vogeltrek.

Vogelbescherming Nederland maakt zaterdagavond bekend hoeveel vogels er in totaal zijn geteld in Nederland door de meer dan 100 vogelwerkgroepen, verspreid over ongeveer 150 locaties. Daar komt altijd een top tien uit. Vorig jaar was de top drie: graspieper, vink en spreeuw. Wat zal dit jaar de top 3 zijn?

Het Natuurcentrum Katwijk is tot eind oktober geopend in het weekend en op woensdagmiddag. Noteer de volgende activiteiten ook alvast in de agenda: woensdagmiddag 4 oktober Knutselmiddag, dinsdag 10 oktober Dag van de Duurzaamheid, woensdagmiddag 18 oktober 'Strandjutten' bij het Natuurcentrum, zaterdag 21 oktober prijsuitreiking van de Natuurfotowedstrijd (insturen kan nog tot en met 1 oktober!), woensdagmiddag 25 oktober is er weer een 'Zeeles' met korren en zaterdag 28 oktober doen we weer mee met de Nacht van de Nacht (in het Panbos). Zie ook www.natuurcentrumkatwijk.nl en Facebook.

Uit de krant