Jan en Mar Schuurman-Meijvogel: 'We zijn samen één'.
Jan en Mar Schuurman-Meijvogel: 'We zijn samen één'. Foto: Piet van Kampen

Huwelijksmijlpaal voor Jan en Mar Schuurman

Algemeen

'Het was zestig jaar geleden ook een beetje Hollands weertje toen we trouwden', herinneren Jan (85) en Mar (78) zich nog. 'Het was wel de dertiende 'maar geen ongeluksdag, want het werd wel een gezellige dag met een feestje in zaal Haasnoot' vertelt de bruid. Een korte terugblik over het gelukkige huwelijksleven van het diamanten echtpaar.

Door Piet van Kampen

Jan is geboren in Aarlanderveen en Mar is een echte Katwijkse. Geen eerste kennismaking in Katwijk, maar thuis bij Jan waar Mar met een zus van Jan op visite ging. Zus Gerrie werkte namelijk bij Hotel Noordzee waar Mar ook in dienst was. Jan bracht het nog jonge meisje op de motor terug naar Katwijk, maar het was nog niet direct Bingo. 'Wat moet ik met zo'n ouwe bak?', vroeg Mar zich af. Maar Jan vond het wel 'een leuk jong dingetje'. lacht hij spontaan. Enfin, het is er toch van gekomen. Het stel trouwde en vijf zonen zagen uit dit huwelijk het levenslicht. Later nog werd het paar verrijkt met negen kleinkinderen.


Bijnamen

Het jonge paar woonde aanvankelijk in een zomerhuisje, maar later kochten zij hun eigen stulpje in de W. Taatstraat en daarna woonde het gezin jaren lang in de Buitenssluisstraat alvorens er naar de Willem de Zwijgerlaan werd verhuisd. 'Hier gaan wij nooit meer vandaan', is het paar eensgezind. Jan werkte in Katwijk bij garage Kuijt waar hij bekend stond als Jan de monteur.

Tot aan zijn pensioen heeft hij heel wat afgesleuteld terwijl moeder de vrouw de jongens opvoedde. Tussentijds vond zij nog tijd om haar grote hobby te beoefenen en maakte veel poppen waarmee zij de bijnaam 'Het Katwijkse Poppenvrouwtje' verwierf en ook schilderde zij mooie creaties. Jan was eveneens creatief en bouwde zijn eigen elektronische modelvliegtuigjes waarmee hij op vliegveld Valkenburg menig uurtje zoet was. Na het pensioen was er tijd voor leuke reizen naar Israël en diverse Europese landen.
Hoogtepunt

Het 60-jarige huwelijksfeest werd in de Gouden Leeuw in Voorschoten gevierd. 'Dit was een hoogtepunt voor ons. Ik wilde de familie graag nog een keer bij elkaar hebben om dit nog te beleven', bekent Jan oprecht. Jan en Mar, een paar dat elkaar ondersteunt met het levensmotto: 'We zijn samen één'.

Uit de krant