Aad van der Hout is trots op het boek. | Foto: PvK.
Aad van der Hout is trots op het boek. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Blik achter de schermen bij de vliegende Marine

Algemeen

Velen in de Bollenstreek zullen zich de demonstratie tegen de sluiting van marinevliegkamp Valkenburg op 13 september 2003 nog wel herinneren. Duizenden demonstranten op de fiets en in het rood gekleed om een "rode streep" te trekken door de plannen van defensieminister Kamp.

Door Piet van Kampen

Die sluiting komt uitgebreid aan bod in een boek dat deze week verschijnt. Voor het eerst geven vier marine-insiders een gewogen oordeel over die destijds zwaar aangevochten beslissing. Het boek biedt een goede blik achter de schermen, waarbij ook de historische context wordt geschetst.

In de pen

Het boek is een productie van vier oud-MLD'ers - waarvan twee historici - die allen hebben gevlogen en mede daardoor een schat aan expertise en ervaringen hebben en dat in hun boek met de lezers willen delen. Kees Leebeek, Anne van Dijk, Kees Bakker en Aad van der Hout zijn de samenstellers. Het idee om gezamenlijk een boek te schrijven ontsproot tijdens een ontmoeting op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD in 2014. 'Het was leuk om te doen', blikt Van der Hout terug op een periode van bijna drie jaar spitten naar informatie en schrijven. 'Wij vulden elkaar aan en screenden elkaars artikelen om tot een optimaal resultaat te komen', licht de auteur de werkwijze toe. Overigens is het pas voor het eerst dat Van der Hout in de pen klom. Als voormalig marineofficier en historicus een leuke klus voor een beginnend auteur die samen met zijn compagnons in deze trots mag zijn op het resultaat.

Voor het eerst wordt de hele honderdjarige geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst (MLD) ook wel de "ogen, oren en tanden van de vloot" genoemd, beknopt beschreven. Het boek heeft als titel 'Een eeuw Marineluchtvaartdienst'. Het is een wetenschappelijk verantwoorde overzichtsgeschiedenis van de vliegende tak van de marine met een schat aan informatie en voorzien van veel, nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Historische verhalen en beelden worden afgewisseld met leuke anekdotes en dramatische verhalen uit de lange historie van de MLD in het kloeke, 460 pagina's tellende boek. Het mag derhalve zeker niet ontbreken op de boekenplank van velen die bij de Marine(luchtvaartdienst) werkzaam zijn geweest of het vliegkamp een warm hart toedragen. Ook voor de lezer die in de luchtvaart of militaire historie is geïnteresseerd is het een waardevol document.

Vandaag (15 september) zullen op het maritiem vliegkamp De Kooy bij Den Helder de eerste exemplaren worden overhandigd aan de Commandant Zeestrijdkrachten en de Commandant Luchtstrijdkrachten. De prijs van het boek bedraagt € 59,90 en is online te bestellen via www.geromybv.nl.

Uit de krant