Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: RD

Gemeente verwacht geen nadelige gevolgen na onzorgvuldigheid persoonsgegevens

Adresgegevens van kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer, waren lange tijd voor iedereen in te zien. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op de aanbestedingswebsite voor gemeenten. In de lijst van gemeenten die onzorgvuldig omgingen met de gegevens, wordt ook de gemeente Katwijk genoemd.

Op de website Tenderned stonden alle aanbestedingen voor het leerlingenvervoer in Nederland. In 21 gemeenten, waaronder Katwijk, werden de gegevens van leerlingen teruggevonden. Bij andere gemeenten zijn die gegevens wel geanonimiseerd.

Het gaat om informatie als postcodes en huisnummers van leerlingen. De gemeente Katwijk laat weten dat directe persoonlijke gegevens, zoals namen en leeftijden, niet zijn vermeld. 'Er wordt nu bekeken of en hoe in de toekomst dergelijke informatie verstrekt moet worden.' De informatie is offline gehaald en de gemeente heeft direct een brief opgesteld aan alle ouders, die waarschijnlijk vandaag op de deurmat valt.

De gegevens maakten onderdeel uit van de aanbestedingsdocumenten op Tenderned. Deze zijn daar gepubliceerd voor de aanbesteding van het leerlingenvervoer in Hillegom, Lisse, Teylingen, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout.

De gemeente verwacht geen grote gevolgen. 'Tenderned is een gespecialiseerde website die gewoonlijk alleen door vervoerders (of andere opdrachtnemers) wordt bekeken. Daarom schatten we in dat het geen nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van de persoonsgegevens.'

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Ik ga woensdag stemmenReageren!