Ine Bakt | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: MAX/Roland J.Reinders
Rijnsburg

Ine Bakt

De Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas (44) is een van de deelnemers van Heel Holland Bakt. In deze rubriek vertelt Ine over haar ervaringen.

Bakkers klaar... Truffelen maar...

De tijd gaat in, de camera's lopen! De zenuwen gieren door mijn lijf, en ik kan niet eens mijn eigen recept lezen. De letters dansen over het blad. Waar staat alles? Hoe werkt deze oven met veel teveel opties. Het is zo onwerkelijk dat we nu in de tent staan, midden in een televisie opname. Al die camera's... Ik heb een black-out wat totale chaos in mij veroorzaakt. Hierdoor doe ik dingen die ik thuis natuurlijk niet verzinnen zou... mijn hele planning ging door de war.

Veel te laat begon ik bijvoorbeeld met het bakken van mijn biscuit. Deze moest als eerst in mijn halve bol vorm zodat de vulling erin kon, alleen op deze manier zou het geheel op tijd opstijven in de shockvriezer. We hebben maar 2 uur de tijd, waarin ik veel teveel onderdelen wil maken om uit te blinken met mijn mooie 'Lovely Lavendel Truffle' taartje.... Biscuit als basis opgevuld met mooie lagen witte chocolade mousse verrijkt met lavendel en een bosbessen cremeaux, een romige fruit crème. Dit mooie halve bolletje overgoten met witte chocolade ganache, en versierd met bosbessen, lavendel glas en merengue staafjes.

Helaas scheurde mijn taartje open toen ik de (te warme) ganache eroverheen goot. Thuis heb ik een brede oven en leg ik de biscuit als grote lap in de vorm, hier moest ik in een smalle oven twee lappen maken, met een naad over het midden... en de tijdsdruk.... gelukkig heb ik nog twee baksels te gaan voor een kans in de tent volgende week.

De technische opdracht, extra spannend! Hier horen we pas een minuut voordat de tijd ingaat welke opdracht we krijgen. Chocolade zoenen, wel 8 stuks netjes op een plankje te presenteren over een uur. Deze opdracht is bedoeld om onze technieken te testen.

Stap 1: koekjes bakken, maar wat is in hemelsnaam een zet-deeg? Ik besluit terug te denken aan de koekjes die ik met de kinderen maakte. Ze komen mooi uit de oven.

Stap 2.Italiaanse merengue maken van warme suikersiroop, iets wat ik goed beheers. Terwijl de merengue schuim koud staat te draaien in mijn mixer ga ik aan de slag met chocolade tempereren. Hierbij moet ik cacao boter toevoegen, nooit eerder gebruikt. Een keihard brok, in eerste instantie hak ik hem klein en voeg ik hem te laat bij de chocolade waardoor ik een grote klonten brei veroorzaak. Even opnieuw beginnen en de cacao boter laten smelten. Dit werkt beter en mijn chocolade zoenen zien er niet eens heel erg slecht uit, mijn merengue valt goed in de smaak!

De volgende dag

Na een slechte, onrustige nacht in een hotel, komen we weer aan op Landgoed Maarsbergen. Wat een prachtige plek. Nog steeds barst ik van de zenuwen, maar lijk ze beter onder controle te hebben dan gisteren. We gaan aan de slag met een rozentaart. Drie uur de tijd krijgen we. Mijn 'Rozige Eton Mess' taart heb ik ontworpen na aanleiding van een heerlijk nagerecht. Laagjes biscuit verrijkt met vanille en rozenwater, cremeaux en een boter crème van frambozen en granaatappel, mascarpone crème met rozenwater en cardamon, en merengue schijven verrijkt met 5-spice en rozensiroop. De fijn gehakte pistache nootjes en granaatappel pitjes moeten het geheel compleet maken. Het gaat goed met mijn planning, en mijn rozentaart wordt goed bevonden qua smaak door Janny en Robert. Zelf ben ik vooral blij dat ik niet naar huis hoef, en dat ik volgende week nog een keer mag komen. De kop is eraf.. Ik rij enorm opgelucht naar huis, en bedenk me dat ik het mezelf minder moeilijk moet maken. De recepten voor volgende week moet ik ernstig nazien! Werk aan de winkel dus...

| Foto: MAX/Roland J.Reinders

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>