Nieuwbouwproject aangepast voor historische molen | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Impressie van nieuwbouwproject Vlieteiland.
Impressie van nieuwbouwproject Vlieteiland. (Foto: pr)
Rijnsburg

Nieuwbouwproject aangepast voor historische molen

Bij de voorbereiding van nieuwbouwproject De Horn in Rijnsburg is de fundering van een houten korenmolen uit 1700 gevonden. De gemeente Katwijk laat de bebouwing nu aanpassen zodat de molen voor publiek zichtbaar gemaakt kan worden.

In het gebied tussen het Moleneind, de Collegiantenstraat en de Korte Voorhouterweg worden bijna 200 woningen gebouwd in 'het hart' van de Horn. De resten van de molen zijn aangetroffen bij de voorbereiding van de bouw van het deelplan Vlieteiland.

De molenplaats vertelt volgens de gemeente 'een herkenbaar stuk geschiedenis van de dorpskern van Rijnsburg'. Wethouder Krijn van der Spijk: 'Het is heel bijzonder dat oud en nieuw op deze manier zo tastbaar bij elkaar komen'.

Molen De Vlinder krijgt zijn eigen plek in het nieuwbouwproject. Dat heeft wel 'beperkte gevolgen', laat de gemeente in een persbericht weten. Op de plek van de molenplaats worden minder woningen gebouwd.

Tussen de woningen wordt een arcade van haagbeuk of een ander soort natuurlijk materiaal aangelegd dat naar het historisch monument aan de nieuwe Vlietmeander leidt. De fundering van de molen wordt zichtbaar gemaakt en met transparant materiaal afgedekt zodat het niet kan beschadigen. Ook komt er een informatiepaneel over de geschiedenis van de molen en het gebied.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>