Kunstenares Joke Kant bij een van haar werken.| Foto: PvK.
Kunstenares Joke Kant bij een van haar werken.| Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Nederlands Bijbelgenootschap Valkenburg viert jubileum

Algemeen Valkenburg

Met een expositie van unieke verzameling Bijbelse taferelen

Op 1 september is het exact 70 jaar geleden dat de werkgroep Nederlands Bijbelgenootschap Valkenburg werd opgericht. Ter gelegenheid hiervan werd kunstenares Joke Kant benaderd om haar fraaie werken te exposeren. De 22 taferelen zijn van 7 september tot en met 13 september te bewonderen in Het Trefpunt achter de Gereformeerde Kerk in de Hoofdstraat.

Door Piet van Kampen

Het genootschap in Valkenburg wordt gevormd door leden van de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en telt inmiddels 300 leden. De werkgroep houdt zich onder meer bezig met het benaderen van pas gehuwden, dopelingen en ambtsdragers. Doelstelling is om de Bijbel dichterbij de mensen te brengen. Het genootschap is vertegenwoordigd op diverse braderieën en ook op de Paardenmarkt. Om het jubileum luister bij te zetten is dus Joke Kant benaderd.

Uniek

De expositie van de Katwijkse kunstenaars mag uniek worden genoemd. Ooit klein begonnen met 10 Bijbelse taferelen heeft zij inmiddels een collectie van 22 gemaakt. Alles is vervaardigd van natuurlijke materialen zoals hout, stro, korenaren en stoffen. Dikwijls gaat Kant ook naar kringloopwinkels om daar rond te snuffelen om mogelijk iets van haar gading aan te treffen. Haar collectie wordt steeds bekender. Zij wordt vaak uitgenodigd en heeft in diverse plaatsen in het land, zoals in Noord-Brabant en Friesland, al geëxposeerd. De huidige taferelen worden in de nabije toekomst zeker nog uitgebreid. Zo wil zij het volgende tafereel creëren waarin Mozes 'tot leven komt'. 'Ik wil mijn levenswerk graag delen met anderen', vertelt Joke tijdens een aangenaam gesprek. Ze legt uit dat zij haar inspiratie in de Bijbel heeft gevonden om van deze hobby haar levenswerk te maken. Van haar tot nu gemaakte kunstwerken is een fotoboek samengesteld en dat is te bestellen op www.bijbelsetaferelen.nl. of jokekant@hotmail.com. Op haar website kan men reeds een voorproefje nemen hoe haar werken er uit zien. Tijdens de expositie zal Joke zelf dikwijls aanwezig zijn en uitleg bij haar expositie verzorgen. De openingstijden zijn: 7 september v.m. scholen, n.m. 14.00-17.00 uur en van 19.00-2100 uur. Deze tijden gelden ook op 8 september. 9 September 10.00-16.00 uur, 11 september 9.00-12.00 uur, 14.00-17.00 en 19.00-21.00 uur. 12 September v.m. scholen, n.m. 14.00-17.00 uur. 13 September 10.00-16.00 en 19.00-22.00 uur.

Uit de krant