Spinoza museum op zoek naar vrijwilligers | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr
Rijnsburg

Spinoza museum op zoek naar vrijwilligers

In een van de oudste huisjes van Rijnsburg, het Spinozahuis, ligt sinds 1898 een gastenboek waarin bezoekers hun naam en woonplaats noteren.

In 1905 was de heer Mentoa de eerste Japanner, in 1920 kwam Einstein langs en zette heel bescheiden zijn naam in het gastenboek: "A. Einstein, Berlin". Hij bewonderde Spinoza. Na 100 jaar was het eerste boek aardig vol en in 1999 werd begonnen met een tweede dik boek dat nu voor de helft gevuld is.

Internationaal

In de afgelopen maand mei lieten zo'n 140 bezoekers hun sporen na in het gastenboek.
Als je die groep mensen van 140 bezoekers zou kunnen vatten in een foto zou dat een heel kleurig beeld opleveren.

Als we de lijst nalopen komen we twee Katwijkers, één Rijnsburger en één Valkenburger tegen, nog wat bezoekers uit Leiden, Oegstgeest en de rest van Nederland, maar daarnaast ook bezoekers uit Freiburg, Parijs, Berlijn, Italie, Sao Paulo, Dortmund, Dublin, Argentina, Zweden, Dakar, Congo, Atlanta USA, Santiago de Chili, Punta Este Uruguay, Saint Louis USA, Canada, etc. En de maand juli ziet er even kleurrijk uit. Vanuit heel de wereld weet men het adres Spinozalaan 29 te vinden.

Sommigen maakten een wereldreis en deden ook even Rijnsburg aan, andere hadden heel hun leven al het verlangen om even te vertoeven in het huisje in Rijnsburg waar Spinoza een paar jaar heeft gewoond, om de sfeer te proeven uit die tijd.

Al die bezoekers zijn blije mensen, die vaak na jaren hun doel bereikt hebben. Soms weten ze al heel veel over Spinoza maar dikwijls zijn er nog vragen. Vragen over het huisje, over Rijnsburg, over Spinoza. Daar staan een aantal vrijwilligers voor klaar die de gasten ontvangen. Het fijne van dit vrijwilligers-werk is dat je vaak bijzondere mensen ontmoet die je dankbaar zijn dat je voor hen je vrije tijd opoffert.
Voor dit leuke werk worden meer vrijwilligers gezocht. Bij toerbeurt heb je een middag dienst in het museum dat van 13.00 tot 17.00 uur geopend is van dinsdag tot en met zondag. Je kiest zelf je dag, uitgaande van de bereidheid om met elkaar het museum elke dag geopende te hebben. Geen enkel beletsel als je niets van Spinoza weet. Je wordt ingewerkt, loopt en paar keer mee met iemand met ervaring. Bovendien starten we in september met een leerprogramma over Spinoza en zijn tijd.

Heb je belangstelling voor dit werk, loop even binnen bij het museum om naam en adres te noteren, deponeer een briefje in de brievenbus van het museum of meld je aan op museum@spinozahuis.nl. We nemen dan contact met je op om een afspraak te maken en eventuele vragen te beantwoorden. Meer informatie over het Spinoza museum www.spinozahuis.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>