Rigoureuze verbouwing van Petrakerk naar Bed & Breakfast | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Huibert en Reina zijn druk met de verbouwing van De Petrakerk tot hun Bed & Breakfast. | Foto: CvdS.
Huibert en Reina zijn druk met de verbouwing van De Petrakerk tot hun Bed & Breakfast. | Foto: CvdS.
Rijnsburg

Rigoureuze verbouwing van Petrakerk naar Bed & Breakfast

'We hebben altijd het idee gehad om iets voor ons zelf te beginnen. Een strandtent of een Bed & Breakfast. Het is het laatste geworden en eind dit jaar hopen we B&B de Petrakerk in gebruik te nemen'. Huibert en Reina Kralt-Brul staan midden in de voormalige kerk, waar de contouren van de nieuwe inrichting zichtbaar zijn. Ze vertellen over hun droom die werkelijkheid gaat worden.

Door Carin van der Spijk-Kralt

In de voormalige Petrakerk wordt al een paar maanden volop gesloopt, getimmerd, geschuurd en weer opgebouwd. Sinds vorige week dinsdag is de vergunning onherroepelijk en het genomen risico meer dan de moeite waard.

Het ondernemende echtpaar is ook bezig geweest om de Bethelkerk in hun bezit te krijgen. Dit lukte toen niet. Reina vertelt: 'We hebben onze kans afgewacht. We wilden een bijzonder project om ons eigen Bed & Breakfast te beginnen. Toen de Petrakerk in mei 2016 is gesloten, hebben wij contact gezocht met het kerkbestuur en onze plannen vertelt. Zij waren enthousiast, maar besloten toch om de verkoop van de kerk middels een openbare inschrijving te doen. Gelukkig heeft dit voor ons goed uitgepakt. Vanaf maart dit jaar konden we onze plannen dan ook verder uitwerken.'

Hergebruik

Huibert, werkzaam als adjunct-directeur bij De Raad Vastgoed, is van origine timmerman. 'We hadden al heel wat ideeën op papier uitgetekend en uiteindelijk samen met architect Piet Onderwater de bouwtekeningen gemaakt', vertelt Reina.

De buitenmuren van de kerk blijven staan, terwijl het interieur een ware metamorfose ondergaat. De kerkbanken zijn er als eerste uitgehaald en ook een groot aantal hiervan zijn verkocht. 'We hebben er nog een aantal, en deze gaan we verwerken in de badkamers van de Bed & Breakfast', vertelt Reina. Bijzonder aan dit project is dat er zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. Zo doet de houtenvloer van de begane grond nu dienst als plafond. Ook de glas-in-loodramen zijn voorzichtig verwijderd en krijgen een mooie plek in het interieur. Inmiddels is ook het orgel verwijderd. Deze heeft een nieuwe bestemming gekregen in een andere kerk.

Indeling

De entree van de Petrakerk blijft zo veel mogelijk intact. Bij binnenkomst zijn rechts de kamers van de B&B gesitueerd. Twee beneden en drie boven, allen met een eigen ingang. Het voormalige balkon van de kerk wordt ingericht als een soort recreatieruimte voor de gasten. De ruimte die zowel beneden als boven overblijft wordt de woonruimte van Huibert en Reina en hun drie kinderen. De zalen gelegen aan de Noordwijkerweg worden omgebouwd tot drie huurappartementen met een oppervlakte van ongeveer 75 vierkante meter. Inmiddels is er al een verhuurd.

De contouren van de nieuwe indeling zijn zichtbaar. Huibert hierover: 'Hierbij hebben we veel hulp gehad van familie en vrienden. Onze kinderen zijn enthousiast en verbouwen mee. Ook Hans van Egmond, de voormalige koster van de Petrakerk, is elke dag in de Petrakerk te vinden. 'Samen met mijn vrouw hebben we er 50 jaar gewerkt. Het viel voor ons niet mee dat de kerk werd gesloten. Maar nu ik zie hoe Huibert en Reina bezig zijn, krijg ik er steeds meer vrede mee hoe de kerk nu wordt verbouwd'. Deze week komen de kozijnen en volgende week wordt het dak aangepakt. De dakpannen gaan eraf en alles wordt goed geïsoleerd. De zuidkant van het dak krijgt 96 zonnepanelen, zodat een groot deel van het pand energieneutraal is. Het gezin Kralt hoopt in november hun intrek te nemen in de Petrakerk. Reina: 'De volgende prioriteit zijn de appartementen en daarna hopen we de B&B gereed te krijgen. Uiteindelijk willen we begin volgend jaar draaien en met het Keukenhof seizoen onze gasten verwelkomen. We kijken er naar uit en hebben er in ieder geval heel veel zin in'.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>