Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Cor de Mooy

Gemeente start deze maand proef met app om kind op strand op te sporen

De gemeente wil vrijdag 18 augustus starten met de pilot 'Smart Beach', waarbij ouders via een app hun kinderen op het strand in de gaten kunnen houden.

Volgens de gemeente worden reddingswerkers van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) op een zomerse dag zo'n 15 keer aangeklampt door ouders die hun kind zoeken. Met het nieuwe veiligheidssysteem kunnen ouders hun kind sneller vinden. Het systeem wordt momenteel ontwikkeld door drone- en sensorenbedrijf AvioniCS, die op Locatie Valkenburg drones test.

Voor de proef zijn zomerse dagen nodig, maar die zijn deze zomervakantie zeldzaam. De gemeente bepaalt op dinsdag 15 augustus of de pilot inderdaad op de 18e start. De pilot loopt dan tot en met zaterdag 2 september.  

De gemeente heeft er vertrouwen in dat de pilot deze zomer nog uitgevoerd kan worden. 'We verwachten dat er binnen de pilotperiode voldoende dagen zullen zijn om het systeem (technisch) te kunnen testen', laat een woordvoerder weten. 'Mocht het weer tegen zitten in die periode, dan hebben we de mogelijkheid om de pilot te verlengen.'

De pilot

Vanaf de Noordpost van de KRB worden op het strand richting het noorden, over een lengte van 700 meter, sensoren geïnstalleerd op twee strandpaviljoens en de verdwaalpalen. Die sensoren vormen samen een netwerk. Bij de KRB post en twee strandpaviljoens kunnen ouders een 'slim' polsbandje voor hun kind(eren) ophalen. Voor de proef zijn per dag maximaal 100 bandjes beschikbaar. Na het downloaden van een gebruiksvriendelijke (tijdens de proef alleen nog een Android) app kan het polsbandje aan de mobiel van de ouders worden gekoppeld. Als ouders hun kind uit het oog verliezen, kunnen ze op de strandkaart in de app zien waar hun kind is. Zien zij hun kind toch niet dan kan via een 'noodknop' in de app de KRB worden ingeschakeld.

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Hoe vaak wilt u dat de winkels op zondag open gaan?Reageren!