Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR

KRB komt met nieuw type 'waarschuwingsvlag'

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) gebruikt diverse waarschuwingsvlaggen om de strandbezoekers te informeren. Dit zomerseizoen introduceert de KRB een nieuw type waarschuwingsvlag: de oranje windzak.

Deze vlag wordt internationaal gebruikt om aan te geven dat het verboden is om met drijvende voorwerpen zee in te gaan, omdat het risico van afdrijven groot is vanwege een aflandige wind. Door de wind en de stroming zee-inwaarts drijven voorwerpen snel af met het gevolg dat zwemmers achter de opblaasbare voorwerpen aan zwemmen. Terugzwemmen kost veel meer kracht, omdat terug tegen de bovenstroom ingezwommen moet worden. Mocht er toch een bal of een luchtbed afdrijven, zwem er dan niet achteraan om zo te voorkomen dat u zelf in de problemen raakt. De oranje windzak zal bij de strandposten van de Katwijkse Reddingsbrigade gehesen worden. Na het zomerseizoen zal het gebruik van de windzak door de KRB geëvalueerd worden.

Hoe zit het ook alweer met al die vlaggen?

Wanneer de reddingsbrigade op het strand aanwezig is, wordt er een oranje vlag met daarop het logo van de KRB gehesen. Dit betekent dat u voor vragen of hulp terecht kunt bij de strandwachten en er ook voldoende strandwachten op de post aanwezig zijn om hulp te verlenen.

Een witte vlag met een blauw vraagteken wordt gehesen als er een kindje op de strandpost aanwezig is wat op zoek is naar zijn of haar ouders. De rode en gele vlag worden gebruikt om de strandbezoekers te waarschuwen over de gevaren van de zee. Deze vlag wordt bij de strandposten, maar ook bij de strandpaviljoens langs de Katwijkse kust gehesen. Bij gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen en bij rode vlag is het verboden om het water in te gaan. Afhankelijk van het gevaar wordt de vlag langs de hele kust van Katwijk gehesen of alleen binnen een bepaalde zone.

 

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Hoe vaak wilt u dat de winkels op zondag open gaan?Reageren!