Lisette Hogewoning wint Zilveren Penseel | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Trotse winnaressen van de 40ste Oranje Expositie. | Foto: PvK.
Trotse winnaressen van de 40ste Oranje Expositie. | Foto: PvK. (Foto: Piet van Kampen)
Rijnsburg

Lisette Hogewoning wint Zilveren Penseel

Recordaantal kunstenaars bij Oranje Expositie in de Burgt

Vorige week vrijdagavond werd in De Burgt de veertigste Oranje Expositie geopend. Penseelartiesten uit Rijnsburg- of in het dorp gewoond hebbende- en uit Valkenburg presenteren daar elk jaar hun creaties van olie- of acrylverf en aquareltechniek. Of in het geval van de winnares met een fraaie collage van allerhande knipsels.

Door Piet van Kampen

'De expositie is een mooie aanvulling op onze feesten', sprak Robert Jan Heemskerk, voorzitter van de Oranjevereniging. 'We hebben dit jaar een record aantal van 25 deelnemers met in totaal 87 kunstwerken. Ik ben er trots op. Het trekt altijd veel bekijks, ook uit het hele land. Kunst komt op deze manier dicht bij de mensen en is ook goed bereikbaar voor jongeren. Wij zijn erg gelukkig met het comité en de jury, mensen die kennis van zaken hebben', uitte hij zich lovend aan hen. 'Het was weer een lastig karwei om de winnaars te kiezen. Elk jaar verbetert de kwaliteit van de werken en er is een grote diversiteit onder de bevolking'. De jury bestond uit Teuntje van Delft, Cees Baalbergen en Riet Rosier.

Erelid

Alvorens de preses van de Oranje Vereniging de winnaars bekend maakte, riep hij Teuntje van Delft naar voren. Teuntje is weliswaar geen bestuurslid van de OV, maar maakt zich al veertig jaar verdienstelijk voor de club. Reden om haar in het zonnetje te zetten. Heemskerk prees Teuntje voor haar inzet en bijdrage die zij jaar in – jaar uit – heeft geleverd en benoemde haar tot erelid. Een oorkonde, een insigne en een luid applaus vielen haar terecht ten deel. Vervolgens voerde de voorzitter de spanning nog even op om uiteindelijk de winnaars op het podium uit te nodigen. De vierde plaats was voor Sophie Bergers (gemengde technieken), de derde plek voor mevrouw van der Maarl-van der Mey met een aquarel, de tweede prijs werd aan Christa van der Ven toegekend (pastel/aquarel) en de Zilveren Penseel was voor winnares Lisette Hogewoning met haar fraaie collage van diverse knipsels, een creatie die eruit sprong.

Het was voor de winnares voor de tweede keer binnen veertien dagen dat zij de hoofdprijs in de wacht sleepte. Eerst tijdens de expositie bij Baalbergen Wonen in Katwijk en nu in haar geboortedorp. 'Overweldigend' was de reactie van de tegenwoordig in Sassenheim wonende Lisette. 'Ik had niet verwacht dat dit twee keer zou gebeuren'. Zij begon pas vorig jaar in november met haar hobby.

'Ik heb er veel voldoening van en heb al veel reacties en een opdracht gekregen na mijn eerste expositie', glunderde de winnares. 'Het roept veel op in mij. Ook leuk om al die dorpsgenoten weer te ontmoeten'. Dorpsgenoten waaronder drie van hen die door de lekenjury werden beloond. Marja Vos-Hoekstra (3e prijs met haar iconen), Willeke van der Boog (2e prijs met aquarelcreaties) en Jeanne van Duijn- van der Meij ging met haar acrylwerken met de hoogste eer strijken. De expositie is tijdens openingstijden van De Burgt te bewonderen tot en met 26 augustus. Bijzonder zijn ook de bloemarrangementen verzorgd door Jack Ravensbergen aangeboden door Lilies of Life en Porta Nova.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>