Logo allesoverkatwijk.nl
Maarten van Duijn bedekt een jonge huilers voorzichtig met een handdoek.
Maarten van Duijn bedekt een jonge huilers voorzichtig met een handdoek. (Foto: Leen van Duijn)

Jonge zeehondwezen op het strand

Het is druk met de jonge zeehondjes op het strand. Vaak zijn dat jonkies die hun moeder kwijt zijn. Ze worden ook wel huilers genoemd, vanwege het klagelijke geluid dat ze laten horen.

Leen van Duijn van EHBZ Katwijk heeft samen met zijn zoon Maarten afgelopen week vier jonge pups van de stranden gehaald en overgebracht naar de opvang in Stellendam. 'Ze hadden bijna allemaal verwondingen', zegt Van Duijn, 'van infecties in de bek tot zwaar ontstoken ogen'.

Afgelopen zondagmorgen probeerde ter hoogte van strandpaviljoen Willy Zuid een totaal uitgeputte pup het strand op te kruipen, maar werd door voorbijkomende strandgangers met honden weer de zee in gejaagd. 'De pups die in de maanden juni en juli geboren worden en hun moeder zijn kwijtgeraakt, spoelen meestal sterk vermagerd en uitgeput aan op het strand.'

Als die jonkies geen hulp krijgen en terug worden gejaagd in zee, dan wacht ze daar een gewisse dood, laat Van Duijn weten. Zijn oproep aan strandgangers is daarom: 'Houd afstand van jonge zeehonden en honden aan de lijn'.

Als voorbijgangers een zeehond op strand zien, ga er dan niet naartoe en blijf op afstand. Jaag ze niet op, maar bel naar de plaatselijke eerste hulp bij zeezoogdieren. In Katwijk is dat 06-51465139.

4 reacties

Wat vindt u?

Hoe vaak wilt u dat de winkels op zondag open gaan?Reageren!