Afbeelding
Foto: pr

Valkenburg's Harmonie gaat doen waar ze goed in zijn

Algemeen Valkenburg

Bij Valkenburg's Harmonie wordt er druk gewerkt aan de opbouw van de vereniging. Deze heeft een duidelijke koers bepaalt en is op deze manier klaar voor de toekomst.

Door: Albert van Hartingsveldt

Wat houdt dat nu in, koers bepalen? Voorzitter Arjan Hogewoning legt uit.

Niet meer van deze tijd?

'De muziekvereniging kent een geschiedenis van 115 jaar. In deze jaren zijn een aantal momenten geweest dat de vereniging een stap heeft moeten maken om weer voor langere tijd verder te kunnen. Zo'n moment is het nu weer', aldus Arjan. Hij doelt hiermee op het feit dat de huidige activiteiten en beleidsvoering op sommige punten niet meer van deze tijd zijn. Arjan: 'Muziek is van alle tijden en juist op dit moment een belangrijk thema. Muziek is nog steeds gewild en kent een groot publiek. Het is zonde als we door randzaken blijven hangen in een oubollig karakter, terwijl dit helemaal niet nodig is.'

Vindbaarheid en communicatieDe communicatie is één van de drie speerpunten. 'We hebben inmiddels onze weg gevonden door een goede website neer te zetten en zijn bezig ons via Social Media ook te laten horen', aldus Arjan. 'Het is de bedoeling dat de activiteiten van 'aankondiging tot terugblik' deelbaar is met het publiek. Als men iets wil met muziek of muziekles, dan zal het vanzelfsprekend worden om ook bij ons informatie op te halen'.

Professionelere muziekopleiding

De muziekopleiding wordt al jaren verzorgd door professioneel opgeleide docenten. Toch is de opleiding opnieuw bekeken en er is een slag gemaakt in het professionaliseren van de opleiding. Arjan: 'We hebben lespakketten samengesteld en hierbij goede prijzen kunnen realiseren. Voor het geld krijgt men professioneel les, een instrument en de mogelijkheid om deel te nemen aan de vele activiteiten. Daarnaast willen we maatschappelijke bijdrage leveren aan muziek in het basisonderwijs door actief te zijn met muzieklessen in de groepen 1 t/m 4 op de basisscholen.'

Niet meer lopen op straat

De vereniging doet veel verschillende activiteiten in een jaar, zoals lopen op straat, deelnemen bij herdenkingen, concerten geven en samenwerken met andere verenigingen zoals de JiVak, de Oranje Vereniging en Castellumpop. 'In onze activiteiten gaan we meer focus leggen op waar we goed in zijn, namelijk zittende concerten geven', aldus Arjan. Dit betekent dat de vereniging niet meer gaat lopen over straat tijdens de Koningsdag en tijdens de Kinderoptocht rondom de Paardenmarkt. Arjan: 'Andere verenigingen zoals DVS of Floraband zijn weer goed in Mars en Show, wij niet. Dit merkten we de laatste jaren al in de bezetting en tevens ook dat het steeds kwalitatief slechter werd.' De vereniging merkt daarentegen dat de concerten steeds beter worden en ook steeds meer publiek trekt.

Voor meer informatie over muziekvereniging Valkenburg's Harmonie of het krijgen van muziekles, kun je terecht op www.valkenburgsharmonie.nl.

Uit de krant