Bakkie doen | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR
Columns

Bakkie doen

Communicatieadviseur|columnist Teuntje van Delft kijkt tweewekelijks met gevoel, scherpzinnigheid en humor naar de wereld om ons heen.

Veilig

Het wordt deze keer een tikkeltje een complexe column. Van hoe leg je nu goed uit dat dingen nu gebeuren, dat het opgelost moet worden, maar vooral ook hoe je basis is.
Het lijkt erop dat onze gemeente iets heeft met namen. Burgemeester Visser werd enkele maanden geleden verwelkomd in ons dorp. Hoe toevallig. Hij had voor hetzelfde geld ook Bloemen kunnen heten, maar ok Visser is ook goed.
Nu heeft onze gemeente een nieuwe gemeentesecretaris aangesteld. Wilfred Goedmakers bekleedt vanaf 1 september voor anderhalf jaar de interim functie als de gemeentesecretaris van Katwijk.

Zijn staat van dienst verklapt dat je rustig met zo'n man 'in zee' kunt gaan. Goedmakers is tenslotte in verschillende gemeenten gemeentesecretaris geweest. Heeft als manager en adviseur gewerkt bij diverse overheidsorganisaties. En heeft daardoor volgens de gemeente veel ervaring met het aansturen van ambtelijke organisaties, met veranderprocessen en organisatieontwikkeling. Hij heeft de opdracht om na het reces- deze vakantieperiode - anderhalf jaar leiding te geven aan de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie.
Tja, zo noemen ze dat tegenwoordig: doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie.
En daar zit tie. Wijst de naam van de gemeentesecretaris erop dat er iets goed te maken valt. Dat de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie niets anders is dan, net als in het bedrijfsleven, te kijken wie goed of minder goed functioneert. Wie veel te veel werk op zijn bordje heeft, wie consistent zijn werk doet, wie 'in het ootje' genomen wordt, in het bedrijfsleven zeggen ze netjes misleidt, gepest of bedreigd en wie de mogelijkheid krijgt om geestverruimende middelen tot zich te nemen. Dit is tenslotte geen geheim meer.
Ik begin met alle goede dingen, want gelukkig beslaat dit nog altijd de meerderheid.

In elk geval weten we met deze aanstelling dat het de gemeente serieus is en er iets moet gebeuren. Het is wat het is. Hopelijk leidt deze stap tot een frisse en vrolijke organisatie, waarin de mensen 'in veiligheid' hun werk kunnen doen.
En dat brengt me meteen in deze vakantieperiode bij alle bedrijven die jonge medewerkers en vakantiekrachten in dienst hebben. Die deze jonge mensen vaak vol geduld en wijsheid, de eerste stappen bijbrengen in het arbeidzame leven. Ik neem mijn petje af voor alle organisaties en mensen, die het als een serieuze taak zien onze jeugd op die eerste stappen te begeleiden en een 'veilige' omgeving te bieden als basis voor hun verdere leven. Misschien heet de volgende gemeentesecretaris dan wel Nugter, Nooitgedacht of beter nog Geluk.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>