Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR

Plan voor spoedzoekers 'besmet' door college

Het plan van Dunavie voor de huisvesting van spoedzoekers in de Duinvallei was vooraf al 'besmet'. Dat schrijven woningcorporatie Dunavie en Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek (SHD) in een persbericht.

Op verzoek van de gemeente Katwijk heeft Dunavie begin dit jaar een initiatief ingediend bij het project 'Initiatief Duinvallei' voor de huisvesting van jonge Katwijkse starters, statushouders en Katwijkse inwoners die bijvoorbeeld vanwege een scheiding of andere dringende reden huisvesting nodig hebben. De gemeente had daarvoor in de Duinvallei een stuk grond gereserveerd van 4.000 m2. Dit tot grote verbazing van het q-team, omdat de gemeente vooraf had aangegeven zich niet te bemoeien met de invulling van de Duinvallei.

Dat plan van Dunavie is uiteindelijk door het q-team afgewezen, omdat er te weinig draagvlak voor het wooninitiatief is en te weinig combinaties werden gemaakt met andere initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders heeft het advies van het q-team overgenomen.

'Het is jammer, omdat het juist zo'n goede en snelle oplossing was voor een nijpend probleem', reageert directeur-bestuurder Alfred Busser van Dunavie.

De SHD ondersteunde het initiatief van de woningcorporatie. Voorzitter Cees Oostindie is vooral verbolgen over de manier waarop het college het plan heeft geïntroduceerd. 'Ik blijf het echt ongelofelijk vinden wat het college heeft bewogen, om op dat moment met de kreet 'spoedzoekers' de media in te gaan', reageert Oostindie.  'Waarom niet een half jaar eerder die oppervlakte buiten deze campagne houden en het plan als een apart collegevoorstel bespreken en dan allereerst met omwonenden? Nu was dit plan van Dunavie, gesteund door de SHD, al besmet bij aanvang.'

Het college heeft het Baljuwplein in Katwijk aan Zee aangewezen als back-up locatie voor het huisvesten van spoedzoekers. Dunavie heeft maar weinig vertrouwen in die plek. 'Het gaat op die locatie met het proces nog jaren duren om dat te realiseren. Terwijl er nu een snel te realiseren alternatief ligt in de Duinvallei, waar voldoende ruimte is voor dit initiatief.'

Reageer als eerste