Logo allesoverkatwijk.nl
'Een kunstwerk met relatie tot de wijk en de geschiedenis', aldus wethouder Knape. | Foto: Piet van Kampen
'Een kunstwerk met relatie tot de wijk en de geschiedenis', aldus wethouder Knape. | Foto: Piet van Kampen

Claudius en Palumbus strijken neer in Valkenburg

Claudius en Palumbus noemt kunstenaar Albert Kramer hen. Het zijn de twee uit de kluiten gewassen duiven die sinds dinsdag als blikvanger op het Duyfrakplein pronken. Onder grote belangstelling uit de nieuwste wijk van Valkenburg werd de creatie van de Rotterdammer onthuld.

Door Piet van Kampen

Het duivenpaar refereert niet alleen aan de naam van de woonwijk, maar heeft een historische achtergrond en voert terug naar het Romeinse tijdperk. Kramer die eerder voor Valkenburg een kunstwerk had ontworpen – het is te zien in de Boomvalk – lichtte het ontstaan van zijn creatie toe.

'Een Romeinse gladiator heette Palumbus en dat betekent in de Romeinse taal duif. Ik had van de gemeente de opdracht gekregen om iets met de Romeinen te doen. 'Verzin maar iets',  had men mij gezegd. En dit is het resultaat', vertelde de kunstenaar.

Voordat de wethouder in eendrachtige samenwerking met de kunstenaar en de kinderen het kunstwerk aan het daglicht prijs gaf, had hij in zijn toespraak lovende woorden voor Kramer. 'Ik ben onder de indruk. De adviescommissie Beeldende Kunst heeft diverse kunstenaars benaderd nadat er een cheque door diverse aannemers op dit terrein aan ons was aangeboden met het verzoek om een kunstwerk te plaatsen. De gemeente heeft er iets bijgelegd en dit is het resultaat. Het staat op een mooie zichtbare plek en heeft een relatie met de wijk en ook met de geschiedenis. Een hele mooie aanwinst'.

Reageer als eerste