Afbeelding

Katwijk start proef met app voor ouders om kind op strand op te sporen

Algemeen

Katwijk is een familiebadplaats. Op een mooie zomerse dag zijn veel kleine kinderen op het strand. Ouders schakelen zo'n 15 keer per dag de reddingsbrigade in om vermiste kinderen te zoeken. Het drone- en sensorenbedrijf AvioniCS, onderdeel van de broedplaats op Locatie Valkenburg van bedrijven die drones testen, ontwikkelt het veiligheidssysteem 'Smart Beach'. Op zo'n zogenoemd 'slim strand' kunnen ouders hun kinderen in de gaten houden met behulp van een app, een slimme armband en een netwerk aan sensoren. Vanaf half augustus start een proef in het strandgedeelte tussen de Noordpost van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) en het centrum. 'De proef is een primeur voor Nederland. Wanneer 'Smart Beach' succesvol blijkt op het Katwijkse strand, kan het veiligheidssysteem ook interessant zijn voor andere badplaatsen', aldus wethouder Klaas Jan van der Bent.

De gemeente Katwijk heeft de ambitie om op locatie Valkenburg een Unmanned Valley te ontwikkelen: een testcentrum voor drones en andere slimme toepassingen van onbemande systemen. 'Smart Beach' sluit aan bij deze ambitie en laat zien hoe sensoren toegepast kunnen worden in het voordeel van consumenten. Wereldwijd groeit de economie van onbemande systemen en aanverwante (sensor-gebaseerde) technologieën. Op Locatie Valkenburg werken overheden en bedrijfsleven samen om het groeiende economische cluster een kans te geven.

Hoe werkt 'Smart Beach'?

Vanaf de Noordpost van de KRB worden op het strand richting het noorden, over een lengte van 700 meter, sensoren geïnstalleerd op twee strandpaviljoens en de verdwaalpalen. Die sensoren vormen samen een netwerk. Bij de KRB post en twee strandpaviljoens kunnen ouders een 'slim' polsbandje voor hun kind(eren) ophalen. Voor de proef zijn per dag maximaal 100 bandjes beschikbaar. Na het downloaden van een gebruiksvriendelijke (tijdens de proef alleen nog een Android) app kan het polsbandje aan de mobiel van de ouders worden gekoppeld. Als ouders hun kind uit het oog verliezen, kunnen ze op de strandkaart in de app zien waar hun kind is. Zien zij hun kind toch niet dan kan via een 'noodknop' in de app de KRB worden ingeschakeld. Wethouder Klaas Jan van der Bent: 'Het systeem kan de veiligheid van kinderen en het veiligheidsgevoel bij ouders vergroten. Daardoor kan de reddingsbrigade zich meer richten op haar kerntaak; het voorkomen van verdrinkingsongevallen'.

Evaluatie om systeem te verbeteren

In september wordt de proef geëvalueerd. Was het systeem gebruiksvriendelijk en betrouwbaar? Wat waren de ervaringen van strandbezoekers, strandpaviljoenhouders en de KRB? Ook worden onderwijsinstellingen in de Leidse regio gevraagd om hun studenten nieuwe toepassingen te laten ontwikkelen die het bijvoorbeeld mogelijk maken om te bepalen of een kind in de zee is of zelfs helemaal onder water. Het is de bedoeling om in 2018 keuzes te maken over de uitbreiding van 'Smart Beach' en het veiligheidssysteem vervolgens te verbeteren.

Samenwerkende partijen

Het project wordt uitgevoerd door het bedrijf AvioniCS in samenwerking met de gemeente Katwijk, de Katwijkse Reddingsbrigade en het projectbureau Internet of Things, één van de projecten van het economisch samenwerkingsverband Economie071. Doel van dit project is om slimme toepassingen te ontwikkelen in verschillende domeinen zoals retail, logistiek en Agri. Het project werkt daarbij samen met onderwijsinstellingen in de Leidse regio zoals de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden.

Uit de krant