Parveen Dudock (HR-adviseur Rijndorp Installaties), Victor Deconick (journalist en tv-presentator) en Dave de Vogel (eigenaar De Vogel Interieur op Maat) (v.l.n.r.)
Parveen Dudock (HR-adviseur Rijndorp Installaties), Victor Deconick (journalist en tv-presentator) en Dave de Vogel (eigenaar De Vogel Interieur op Maat) (v.l.n.r.)

Ondernemers en gemeente maken werk van arbeidsplaatsen voor statushouders

Algemeen

Ondernemers en de gemeente Katwijk hebben de handen ineen geslagen om statushouders aan een baan te helpen. Tijdens een rondetafelbijeenkomst deze maand in Valkenburg hebben beide partijen hun ervaringen gedeeld. De bijeenkomst is een initiatief van Servicepunt Werk Duin- en Bollenstreek dat mensen met een uitkering aan een baan helpt.

Onder de aanwezige ondernemers is het nodige enthousiasme om statushouders in dienst te nemen, maar bij sommigen speelt ook koudwatervrees. Deze laatsten zijn bang dat statushouders zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt. Dat speelt bijvoorbeeld binnen de bouw en installatietechniek.

Structureel tekort

Volgens het Zoeterwoudse installatiebedrijf Rijndorp Installaties blijkt deze angst in de praktijk ongegrond. HR-adviseur Parveen Dudock benadrukt het belang om zo breed mogelijk te zoeken naar nieuwe werknemers. 'Er is bij het UWV niet aan vakbekwaam personeel te komen. Bovendien kampt de bouw met een structureel tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. We moeten zoeken naar nieuwe wegen en alternatieve vormen van instroom. Eén van die manieren is samenwerken met Servicepunt Werk.' Ook Dave Vogel van het Leidse bedrijf De Vogel Interieur op Maat deelt zijn positieve ervaringen in het werken met statushouders. Beide ondernemers geven aan dat ze vlot tot een project konden komen, omdat de gemeente Katwijk snel heeft kunnen schakelen.

Aan het werk gaan als inburgering

De bijeenkomst is alweer de tweede rondetafelbijeenkomst van het jaar. De eerste rondetafelbijeenkomst in maart bij de gemeente Katwijk was bedoeld om te peilen wat de behoeftes waren vanuit de arbeidsmarkt en vanuit ondernemers. Bij deze tweede bijeenkomst zijn niet alleen ondernemers uit Katwijk aanwezig, maar ook van daarbuiten.

De aanwezigen horen het succesvolle verhaal van Rodaan Al Ghalidi. Als Iraakse vluchteling vroeg hij asiel aan in Nederland. Inmiddels is hij een succesvol schrijver met zowel nationale als internationale onderscheidingen. Zijn boodschap aan de aanwezige ondernemers en de gemeente luidt: 'Zorg dat de statushouders de eerste twee jaar aan het werk gaan. En zie dat als een goede inburgering binnen de Nederlandse samenleving'.

Vertrouwen

Servicepunt Werk verwacht dat naar aanleiding van deze bijeenkomst weer een aantal nieuwe projecten ontstaat. 'Vergunninghouders leveren een goede bijdrage aan de lokale economie', zegt adviseur Fatma Topgüme van het Servicepunt. 'Zij zijn inzetbaar voor laaggeschoold werk, maar vaak ook voor werk op hoger niveau. Dit hangt uiteraard sterk af van hun opleiding en werkervaring in het land van herkomst. Het is voor ons een mooie uitdaging om de juiste medewerker aan het juiste bedrijf te koppelen.'

Uit de krant