Simone van Delft sluit Braziliaanse broer in haar armen | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Familie van Delft met Marcelo en Liza.  | Foto: Rokki Fotografie.
Familie van Delft met Marcelo en Liza. | Foto: Rokki Fotografie. (Rokki Fotografie)
Rijnsburg

Simone van Delft sluit Braziliaanse broer in haar armen

Kees, Marjo en Simone (24) van Delft zijn nog aan het bijkomen van een enerverende week. Vorige week was de biologische broer van Simone, Marcelo Alves (34) uit Brazilië een week te gast bij de familie van Delft. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Moeder Marjo kijkt terug op een bijzondere en emotionele week: 'We zijn blij en dankbaar dat we Marcelo hebben ontmoet'.

Kees en Marjo waren superblij toen ze in 1995 een dochter mochten adopteren uit Brazilië. Simone was 1,5 jaar oud toen ze vanuit een kindertehuis naar Nederland kwam. Het is altijd de wens van Simone geweest om haar biologische familie te vinden. Simone woont een paar dagen in de week in Oude Ade in een begeleid wonen project. Ook werkt ze twee ochtenden bij Patrick Vianen van Art Floor waar ze de winkel onderhoudt.

Geweldig nieuws

Begin dit jaar kwam Marjo in contact met een adoptieouder die ze nog kende uit de tijd dat Simone naar Nederland kwam. Marjo: 'Van haar kreeg ik de contactgegevens van Liza Da Silva, van de Stichting Pessoas Desaparecidas Brasil e Holanda. Dit is een particuliere stichting die op zoek gaat naar familie in Brazilië. (Meer hierover in de kolom hiernaast). Simone wist niet dat ik hier mee bezig was. Diezelfde week heb ik Liza gebeld en zij vroeg om de geboorte gegevens van Simone. Via de app heb ik haar hiervan een foto gestuurd. Liza vond dat wij veel gegevens hadden en meldde dat ze over drie uur terug zou bellen. Dat waren drie spannende uren. En Liza belde binnen de drie uur terug met de mededeling dat ze goed én slecht nieuws had. Het slechte nieuws was dat de moeder is overleden. De vader heeft een ernstig ongeluk gehad en is niet meer aanspreekbaar. Wel had Liza de broer gevonden, Marcelo, en had hem intussen telefonisch gesproken. Marcelo wist dat hij nog een zusje had, maar had geen idee waar zij naar toe was gegaan. Bijzonder dat Liza zo ongelofelijk snel deze informatie bij elkaar heeft gekregen. Daarvoor zal ik haar altijd in mijn hart sluiten.' Snel daarna werd Simone ingelicht en werd een Messenger gesprek geregeld met Marcelo, Simone, Marjo en Liza, die daarbij als tolk fungeerde. Na dit eerste gesprek volgden er meer en werd het contact intenser. Dan wil je elkaar ook graag in het echt ontmoeten. Marcelo liet al snel weten dat hij naar Nederland wilde komen'. Half juni stapte hij voor het eerst in een vliegtuig en zette voet op Nederlandse bodem. 'Het was verliefdheid op het eerste gezicht. Marcelo en Simone lijken sprekend op elkaar. En wij beschouwen Marcelo als onze zoon, ook omdat de biologische moeder niet meer leeft', vertelt Marjo.

Het gezin van Delft kijkt terug op een bijzondere week, met veel plezier en emoties. Ook Liza verbleef een week in Rijnsburg om naast het fungeren als tolk ook een en ander op emotioneel vlak te begeleiden. Er werden allerlei uitstapjes gedaan zoals naar het strand in Katwijk, Amsterdam en Volendam.

Marcelo, die in Brazilië werkzaam is als beveiliger, is erg onder de indruk van Nederland. Hoe de mensen hier leven, is heel anders dan in Brazilië. Hij voelt zich gelukkig en bevoorrecht dat hij Simone en haar familie heeft leren kennen. Hij wist dat hij ergens een zusje had, maar waar? Geen idee. Marcelo is blij dat Simone bij zulke liefdevolle ouders terecht is gekomen. Marcelo die vandaag, 29 juni jarig is, kon zich geen mooier cadeau wensen.

Over Stichting PDBeH

Via Liza Da Silva van Stichting Pessoas Desaparecidas Brasil en Holanda heeft familie van Delft de broer van Simone gevonden. PDBeH is vier jaar geleden door Liza opgericht, sinds dit jaar een stichting en werkt met vrijwilligers. Liza vertelt hierover: 'Als 11 jarig meisje kwam ik in Nederland. Een van de eerste programma's die ik zag was Spoorloos. Vanaf dat moment was mijn droom om families bij elkaar te brengen'. Na een intensieve zoektocht om de biologische familie te zoeken van haar man heeft Liza vele contacten weten te leggen met instanties in Brazilië. Liza: 'PDBeH heeft toegang tot meerdere systemen waarbinnen gezocht kan worden. Regelmatig hebben wij ook de hulp nodig van de Braziliaanse media, waaronder Rede Record om families te zoeken. Rede Record is een van de grootste televisiemaatschappijen in Brazilië die vele kanalen beheert. De afgelopen jaren hebben wij heel veel geadopteerde Brazilianen over de hele wereld geholpen met het vinden van hun familie. Wij geven geen garantie dat wij altijd familie kunnen vinden. Hoe meer informatie er is, hoe groter de kans dat wij snel informatie kunnen vinden over de biologische familie. Maar omdat onze contacten in Brazilië ver reiken kunnen wij ook veel betekenen voor geadopteerden met weinig informatie over hun achtergrond. Meer informatie zie www.pdbeh.com.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>