Regio aan zet voor realisering wedstrijdbaan | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr
Rijnsburg

Regio aan zet voor realisering wedstrijdbaan

Op maandag 3 juli is er een overleg tussen de wethouder van Leiden, Katwijk en Alphen aan de Rijn met alle sportwethouders van de regiogemeentes, die gebruik maken van de Leidse IJshal. Hier zal richting gegeven worden welke wedstrijdbaan het uiteindelijk wordt.
 

N.a.v. het voorgenomen besluit van het Leidse stadsbestuur om toch een 250 meter ijsbaan te realiseren met 176.000 euro bijdrage van de regiogemeentes waren de reacties verdeeld.
Natuurlijk waren de regionale ijsclubs verheugd, want je gaat er absoluut op vooruit voor wat de grootte van de ijsvloer en met name met het oog op de veiligheid. Echt  blij worden de regionale ijsclubs als er alsnog besloten wordt om te gaan voor een 333 meterbaan, omdat de motivatie bij de regionale gemeente om hieraan financieel bij te dragen groter zal zijn. In een oproepbrief samengesteld door Tensen en Arts aan de regionale ijsclubs, die gebruik maken van de Leidse IJshal wordt dit duidelijk naar voren gebracht.
Daarin wordt concreet gevraagd of de sportwethouders en de regiocolleges het surplus willen financieren van de 333 meterbaan als de gemeente Leiden de gehele 250 meterbaan financiert. Dat houdt in, dat Leiden 100% ijs financiert voor de 250 meterbaan en niet de 60 %, wat het Leidse stadsbestuur had voorgesteld. De regiogemeentes zouden dan gezamenlijk op jaarbasis gezamenlijk 160.000 euro per jaar moeten ophoesten voor het realiseren van de 333 meterbaan.

Activiteiten

Vorige week dinsdag onderstreepten Jos Arts namens Stichting IJshal Leiden, Jeroen Straathof namens de Leidse ijsverenigingen en Jan Pieter Tensen namens de regionale ijsclubs hoe belangrijk  het is dat er een echte 333 meter wedstrijdbaan komt, want dan zet je Leiden als 2e wedstrijdbaan van Zuid Holland op de ijskaart. Jan Pieter Tensen benadrukte, dat uit de regio langebaanwedstrijdrijders een lange baan willen. Hierdoor trek je meer publiek op recreatief en wedstrijdniveau. Men hoeft niet meer naar de Uithof of Haarlem te gaan, maar Leiden wordt een plek waar alle schaatsers uit de regio samenkomen.
Jan Pieter Tensen overhandigde wethouder Dirkse een gouden duim met de 333 meterbaan als inscriptie met daarop twee schaatsers, die links of rechts om dit willen realiseren en een plaatje met daarop twee handjes, die de samenwerking van Leiden en de regio symboliseren
Het werd een bijzondere bijeenkomst ,waarbij de vele schaatsliefhebbers de vergadering op een groot scherm (gefinancierd door de gezamenlijke ijsclubs)   buiten op het stadhuisplein konden volgen en eveneens de ludieke acties van de afgelopen maanden nog eens konden zien. In het begin van de vergadering vormden een aantal jeugdige schaatsers met letters achter op hun rug de volgende tekst: 'Wij eisen 100 % ijs'.

Cruciaal
Er werd positief gereageerd op de insprekers. Een deel van de raad (CDA,P.v.d.A, Groen Links en de CU reageerden positief op een 333 meter ijsbaan. D'66 en de SP twijfelden. Alleen de VVD en de Partij van de Dieren waren tegen. Wethouder Dirkse wil zich hard maken voor de realisering voor een 250 meter baan en liet de deur op een kier t.a.v de 333 meterbaan. Dit hangt met name af hoe het gesprek met de wethouders uit de regio verloopt op 3 juli. Alle ijsclubs zullen tot 3 juli bij hun wethouders pleiten d.m.v. de oproepbrief om gezamenlijk te gaan voor een 333 meterbaan. De boodschap luidt als volgt:
'Kies voor een 100 procent gefinancierde 250 meter variant door Leiden en ga voor een 333 meter regionale financiering gedragen door alle regionale gemeentes'.

 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>