Het is absoluut niet de bedoeling om in de toekomst te groeien tot een grootschalig bedrijf. | Foto: pr.
Het is absoluut niet de bedoeling om in de toekomst te groeien tot een grootschalig bedrijf. | Foto: pr. Foto: pr

Buren willen 'geen palingen aan de Vinkenweg'

Algemeen Rijnsburg

Aan de Vinkenweg in Oegstgeest wil Rijnsburger Marco van den Bosch een bedrijf beginnen om palingen te kweken, roken en verkopen. Hiervoor moet het huidige bestemmingsplan worden gewijzigd.

Tijdens de commissiebijeenkomst van 18 mei waren de raadsleden niet zo positief over het plan, temeer ook omdat de buurt niet blij is met de komst van het bedrijf.

Binnenkort wordt er in de gemeenteraad van Oegstgeest opnieuw over deze kwestie gesproken.


Zorgen van de omwonenden zijn onder andere dat het palingbedrijf op termijn veel groter kan worden dan gewenst.
De raadsman van Van den Bosch liet na de commissievergadering in een brief weten dat er geen zorgen hoeven te zijn over de schaalgrootte van het bedrijf in de toekomst. 'Het een kleinschalig initiatief dat draait om de kwaliteit van de paling. Het is dan ook absoluut niet de bedoeling om in de toekomst te kunnen groeien tot een grootschalig bedrijf.' De aanvrager schrapt dan ook de standaard afwijkingsmogelijkheid om te kunnen groeien tot een bouwblok van 1,5 hectare uit zijn verzoek.


De ondernemer heeft alvast onderzoeken naar geur, geluid en luchtkwaliteit uit laten voeren. Deze uitkomsten tonen volgens de woordvoerder aan dat het plan uitvoerbaar is. De uitkomsten zullen nog getoetst worden door de milieudienst en ambtelijk worden beoordeeld.
Tevens benadrukt hij dat door de sloop van de kassen vanaf de A44 een ruimer open doorzicht over het landschap ontstaat. Op de plaats waar het bedrijf moet komen, staan nu lege kassen. De mogelijke bestemming 'wonen' op het perceel (op afstand van de boerderij) zal komen te vervallen en meer nieuwe bebouwing dan de te bouwen palingrokerij is niet mogelijk.
Omwonenden zien evenwel de komst van het bedrijf niet zitten. "De ontwikkeling van het perceel beïnvloed mijn woongenot en bedrijfsontwikkeling," aldus een omwonende. 'Het voorliggende ontwerpbestemmingsplan bevat zoveel mogelijkheden voor het perceel, dat totaal onduidelijk is wat nu precies het einddoel is van de aanvrager.'

Uit de krant