Oppositie: 'Coalitie durft debat nieuwe bieb niet aan' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR
Politiek

Oppositie: 'Coalitie durft debat nieuwe bieb niet aan'

INGEZONDEN OPPOSITIEPARTIJEN - Ken jij het sprookje van het oordeelsvormende debat van de Katwijkse fracties over het programma van eisen nieuwe bibliotheek en muziekschool? Het werd vorige week donderdag in de raadzaal geen debat. De coalitiepartijen hadden bij de vaststelling van de raadsagenda door hun meerderheid afgedwongen dat er geen debat zou volgen deze avond. Hun voorstel was het debat in te ruilen voor een informatieve sessie zodat ze nog vele vragen konden stellen deze avond. Voor de woordvoerders van de oppositiepartijen D66, De Lokalen, GemeenteBelangen, Hart Voor Katwijk Kies Katwijk, PvdA en de VVD reden om hier niet bij aan te schuiven. Zij waren immers met hun standpunten wel klaar voor het debat. Hoe kon het zo lopen?

Maandag 15 mei in het Presidium, waar raadsagenda's worden vastgesteld, waren alle fractievertegenwoordigers het erover eens dat dit agendapunt rijp was voor het debat op donderdag 1 juni. Donderdag 23 februari was er immers een uitgebreide informatieve sessie geweest. De politiek was er klaar voor. Een volgende stap in het proces naar definitieve besluitvorming kon worden gezet.

Helaas maar waar…

Woensdagavond 31 mei om 23.12 uur ontvingen alle fractievoorzitters een e-mail van de fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU) met de vraag, namens de coalitiepartners, om deze oordeelsvormende sessie om te zetten in een informatieve. Ze hadden immers nog vele vragen, was de hoofdreden voor dit verzoek. Die vragen leefden er blijkbaar niet op 15 mei toen het Presidium unaniem tot oordeelsvorming besloot. Of hadden ze hun stukken toen nog niet voorbereid? De SGP had wel informatieve vragen gesteld die donderdag 1 juni waren beantwoord. En de CU en het CDA… geen vraag was er ingediend. Nu ineens een informatieve sessie ervan maken betekende dat Katwijkers, die normaliter zo'n hele sessie kunnen meespreken, dat nu niet konden (of je moest toevallig in het gemeentehuis zijn). Zo breng je de politiek zeker niet dichter bij de burger.

Geen standpunt, geen oordeel          

Bij deze informatieve sessie, waar van 20.30 tot 22.00 uur de tijd voor was genomen, had het voor de oppositiepartijen geen enkele zin om aanwezig te zijn. Zij hadden immers wel hun huiswerk gedaan en waren klaar voor het debat. Met alleen de drie coalitieleden werd het zo genoemde quorum niet gehaald en verviel deze sessie. De oppositie zag het zeker niet als een boycot, eerder als machtspolitiek door de coalitie.

Hoe verder? In het Presidium werd dezelfde avond besloten om donderdag 29 juni de oordeelsvormende sessie te houden, blijkbaar heeft de coalitie nu geen informatieve sessie meer nodig. De besluitvorming kan donderdag 6 juli in de extra raadsvergadering volgen. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>