Peter Korbee overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Cornelis Visser.
Peter Korbee overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Cornelis Visser.

Rijnsburger mag boek aan koning overhandigen

Algemeen

'Jij hebt het vliegkamp in je hart gesloten en de sluiting ging aan je hart', zo opende Teuntje van Delft vorige week vrijdag de officiële bijeenkomst in de Theater Hangaar. Tientallen genodigden waren op deze historische grond bijeen om de presentatie van het boek 100 Jaar Marine Luchtvaartdienst van auteur Peter Korbee bij te wonen. 'Het is een bijzonder boek' lichtte Van Delft een tipje van de sluier op. 'Zo bijzonder dat u persoonlijk een exemplaar in het paleis Noordeinde aan Koning Willem Alexander mag overhandigen'.

Door Piet van Kampen

Als jonge Rijnsburger was Korbee al bezeten van de Marine luchtvaart en menigmaal bevond hij zich achter de hekken van het voormalige Vliegkamp Valkenburg om stiekem foto's te maken. Hoe het er toen aan toe ging demonstreerde de auteur op komische wijze waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg. In grote trekken passeerde de historie van de 100-jarige MLD. Zo hield hij de aanwezigen bezig tot het moment van de overhandiging van het eerste exemplaar. Het is overigens zijn vierde boek. 100 Jaar Marine Luchtvaartdienst is een naslagwerk met voornamelijk prachtige foto's. Korbee: 'De eerste drie boeken vonden gretig aftrek en zijn makkelijk leesbaar. Ze zijn geschreven uit liefde voor de Marineluchtvaart'.

Levend houden

Het eerste exemplaar was voor burgemeester Cornelis Visser. Korbee introduceerde de kersverse burgervader met alle krantenknipsels rond zijn benoeming in Katwijk. Ook weer een act met humor doorspekt. Visser zat er bij en lachte er hartelijk om.

Na ontvangst van het document sprak Katwijk's eerste burger lovende woorden. 'Ik proef de herinnering, het is een onderwerp met impact. U heeft als vrijwilliger uw belangstelling ontwikkeld. Ik ben er trots op dat we op deze manier de geschiedenis met elkaar levend houden. Het boek is een visitekaartje voor de geschiedenis van de gemeente en voor de toekomstige generatie'.

Vervolgens was er een exemplaar voor zijn broer Jaap Korbee, vice-admiraal buiten dienst Erik Kopp en ook voor wethouder Jaco Knape. Die kreeg een boodschap mee van de auteur. 'Maakt u zich vooral sterk voor het realiseren van het museum van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg.'

Uit de krant