Honderd jaar Marine Luchtvaartdienst in beeld | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Zijn vierde boek noemt Peter Korbee  een echte aanrader voor liefhebbers. | Foto: PvK.
Zijn vierde boek noemt Peter Korbee een echte aanrader voor liefhebbers. | Foto: PvK. (Foto: Piet van Kampen)
Valkenburg

Honderd jaar Marine Luchtvaartdienst in beeld

Prachtig boek met heel veel beeldmateriaal

Vrijdag 2 juni komt het nieuwe boek van Peter Korbee op de markt. Het vierde werk van de Rijnsburger met een passie voor de Marine Luchtvaart bevat een schat aan beeldmateriaal. Niet alleen van vliegtuigen, helikopters en schepen uit de honderdjarige historie, maar ook aan de mens achter de Marine is aandacht besteed.

Door Piet van Kampen

'Dit is geen boek waarin de geschiedenis wordt beschreven, maar een fotoherinneringsboek barstenvol met hoge kwaliteit (kleuren)foto's van de vliegende vloot en de mensen die daarbij hoorden. De geschiedenis is al een aantal keren beschreven', licht Korbee toe. Daarom heeft hij nu gekozen om de geschiedenis 'kleur' te geven met vele foto's in kleur en zwart/wit. Van de eerste Farman HF-22 tot de Breguet Atlantic, het laatste marinevliegtuig dat Valkenburg als basis had. Zelf beschreef de auteur de historie al in een paar boeken waaronder 'Geef de vloot vleugels'.

'Honderd jaar Marine Luchtvaart Dienst is een heugelijk feit ondanks dat het allemaal wat onzichtbaarder is geworden. Maar de MLD leeft nog. Er is veel tegenwind uit de Haagse politiek geweest en bedreiging met opheffing. Zij bestaan nog steeds maar nu in een andere vorm. Vliegveld Valkenburg werd op 1 januari 2007 opgeheven. De gemeente Leiden had bij de regering aangedrongen op grond voor woningbouw. In combinatie met de Haagse bezuinigingsdrift werd dit het einde van vliegveld Valkenburg. Toch kwam er nog goed nieuws voor het MLD personeel. In september 2007 landde de eerste van de 20 nieuwe maritieme helikopters op vliegveld De Kooy bij Den Helder. Tegelijkertijd verdween de zelfstandigheid van de MLD en kwam onder bevel van de Commandant der Luchtstrijdkrachten (de Koninklijke Luchtmacht). Vandaar nu ook dit fotoboek', vertelt Korbee die zijn leven lang al een passie heeft voor de Marine en met name de luchtvaart. Sinds 1980 is hij de promotor van de MLD. Het eerste exemplaar zal aan burgemeester Visser worden overhandigd. Het is te bestellen door € 39,95 (incl. verzendkosten) over te maken op NL96 INGB0002567434 t.n.v. P.Korbee met vermelding van 100 jaar MLD boek. Ook is het boek te koop in de regionale boekhandel.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>