De Toren in Zicht | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Columns

De Toren in Zicht

De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen.

 

Hamburgerdag


Er zijn van die dagen dat ik niet weet wat ik moet koken. Heb dan niet voldoende inspiratie. Voor deze dagen heb ik altijd wel een pak diepvries rodekool en spinazie in huis. Wel makkelijk, maar als ik dan een hap neem, denk ik altijd, waarom heb ik dit niet vers gemaakt en een beetje meer aandacht aan het eten besteed. Ook wil ik niet elke dag van de week hetzelfde eten. Om variatie in het dagelijks diner te brengen, struin ik op internet heel wat foodsites af. Favoriet is die van het Voedingscentrum. Ik krijg zelfs elke week het weekmenu toegestuurd. Maar ook de recepten van Smulweb gebruik ik regelmatig. Vorige week hebben we heel smakelijk gegeten van het eenpansgerecht van Helma vom Hofe, welk recept onlangs in deze krant stond.

Op voedingsgebied zijn er ook veel dagen die speciale aandacht krijgen. Zo staat aanstaande zondag 28 mei in het teken van Internationale Hamburgerdag. Toen ik dit las moest ik denken aan de tijd dat ik nog thuis woonde. Het was de tijd dat we nog tussen de middag warm aten. Op werkdagen stond er doorgekookte groente, met vlees en aardappelen op het menu. Van een stevige bite had mijn moeder nog niet gehoord. Zaterdag was altijd patat met appelmoes dag. Met mayonaise en soms een snack erbij. Een van die snacks was een zelfgemaakte hamburger. Deze hamburgers werden gemaakt van rundergehakt, en op smaak gemaakt met zout en peper. En er werd een beschuit door het gehakt verkruimeld. Als kleine meisjes stonden mijn zus en ik op onze tenen bij het aanrecht te kijken hoe de handen van mijn moeder de ingrediënten door het vlees kneedde. Wij stonden te wachten tot dit klaar was, want dan mochten wij de 'hamburgers' maken. We maakten dan verschillende vormen, rond, vierkant, bol…. Zo kreeg ieder van ons zijn-haar eigen hamburger. Heel soms, als er witte bolletjes in huis waren, maakten we een broodje hamburger, aangekleed met schijfjes tomaat, uienringen en sla. Aan tafel mochten we dan zelf mayonaise en ketchup toevoegen. Het was de tijd dat er nauwelijks over gezonde voeding werd gesproken.

Dat is anno 2017 wel anders. Je kan geen krant, blad of facebookpagina openen of er staat wel iets in over gezonde voeding. Begrijpelijk, nu hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is. Ook in onze gemeente is meer dan de helft tussen de 19 en 64 jaar oud te dik. Maar liefst 55 procent kampt met overgewicht, zo blijkt uit onderzoek. Tussen de wijken in deze gemeente zitten grote verschillen. De meeste inwoners met overgewicht wonen in Katwijk aan Zee. 66 procent heeft daar overgewicht. Ook in Katwijk aan den Rijn en Valkenburg dragen de bewoners te veel kilo's met zich mee (65 procent). In Rijnsburg kampt 54 procent van de inwoners met overgewicht en in Katwijk Noord 58 procent.

Het broodje hamburger voor a.s. zondag wordt een gezonde, zonder saus. Denk......of een klein beetje. Voor de smaak.

Houdoe.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>