De stalen ballen vlogen over de baan tijden de open dag van de kersverse jeu de boules-vereniging. | Foto: P.v.K.
De stalen ballen vlogen over de baan tijden de open dag van de kersverse jeu de boules-vereniging. | Foto: P.v.K.

Veel animo voor jeu de boules in Cleijn Duin

Algemeen Sport

Een gezellige drukte vorige week zaterdag op de spiksplinternieuwe jeu de boulesbaan naast sporthal Cleijn Duin. Tientallen senioren wilden zich wel eens laten informeren hoe dat spelletje met die zware stalen knikkers nou precies in elkaar steekt.

Door Piet van Kampen

Er is in Katwijk behoorlijk veel te doen op het gebied van sport en spel. Maar het uit Frankrijk overgewaaide jeu de boules kon tot op heden nog niet in onze gemeente worden gespeeld. Met de ingebruikname van de veertien banen kunnen de inwoners zich nu verpozen op het gezellige complex. Opmerkelijk was dat met name de senioren die ook wat gezelligheid, sociaal contact en beweging behoeven nu 'aan de bal' kunnen. Zij lieten zich uitvoerig informeren over de spelregels, de techniek en materiaalkeuze. Want het is niet zomaar een bal pakken en hup, gooien en mikken maar. Nee de keuze voor de juiste bal is uitermate belangrijk.


Enthousiast

Ton Diepenhorst en Ton van der Waal opperden zes jaar geleden al het idee voor een baan in Katwijk. 'Het ging allemaal moeizaam bij de gemeente' blikt Diepenhorst terug. Zij wonnen echter de strijd en nu is het kind ter wereld. Tijdens de Open Dag bleek dat er een behoefte is aan dit gezelschapsspel want de kersverse Katwijkse Jeu de Boules Vereniging kan inmiddels ruim tachtig leden op de ledenlijst bijschrijven. Voorlopig voorzitter Diepenhorst is dan ook reuze enthousiast aan het einde van de geslaagde dag. 'De mensen hebben de sfeer kunnen proeven. Wij beschikken ook over een eigen kantine waarin van een lekker bakkie koffie of een drankje kan worden genoten. Beginners kunnen training krijgen om zich in het spel te bekwamen'.

Diepenhorst vormt samen met Ton de Waal (secretaris) en Tineke Diepenhorst (penningmeester) het voorlopig bestuur. Zij die aan het spel willen beginnen kunnen eerst vrijblijvend mee spelen om vervolgens te besluiten om lid te worden. Voor de kosten hoeft men het niet te laten. De contributie bedraagt € 72,- per jaar. Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is de baan open van 13.30-16.15 uur. Er kan een tegen een worden gespeeld tot maximaal vier tegen vier per baan. Op zaterdagmorgen is er les en instructie van 10.30-12.00 uur.
Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij ton.vanderwaal.@ziggo.nl. Voorlopig zijn Diepenhorst en de zijnen dik tevreden over de belangstelling en het aantal aangemelde leden.

Uit de krant