Logo allesoverkatwijk.nl
Zo'n 45 jaar heeft Gerrit van der Meij loten verkocht voor de Paardenmarkt Rijnsburg. | Foto: CvdS.
Zo'n 45 jaar heeft Gerrit van der Meij loten verkocht voor de Paardenmarkt Rijnsburg. | Foto: CvdS.
Rijnsburg

Lotenverkoper Paardenmarkt stopt

Het gaat hem aan het hart, maar Gerrit van der Meij, 79 jaar, gaat geen loten meer verkopen voor het Paardenmarkt Comité Rijnsburg.

'Ik doe het nog heel graag, dus misschien doe ik toch nog een paar adressen', vertelt Gerrit, die samen met zijn vrouw Hennie in de gezellige woonkamer in de Van der Koddestraat vertelt over al die jaren dat hij in het voorjaar de loten voor de Paardenmarkt aan de man bracht. Vanaf 1971, dus ruim 45 jaar. 'Er is gewoon een tijd dat je ergens mee moet stoppen. We worden ook ouder', vertelt zijn vrouw. Toch kan Gerrit er nog maar moeilijk afstand van doen. 'Het is echt mijn dingetje, altijd geweest. Ik weet ook zoveel adressen', legt hij uit. Dat is al begonnen toen hij als 11 jarige jongen in de schoenmakerij van zijn opa en vader meeging helpen. Schoenen poetsen, in een zak en wegbrengen, was zijn taak. Gerrit vertelt: Vervangen van hakken en zolen voor herenschoenen kostte toen 7 gulden vijftig. Maar toen de Rijnsburgers voor 10 gulden nieuwe Italiaanse mocassins konden kopen, deden ze dat liever en gooiden hun oude schoenen weg'. Het werk werd minder en Gerrit kreeg een baan als postbode. 'Heerlijk buiten, contact met mensen en ik heb Rijnsburg zien groeien', vertelt hij. Dit werk heeft hij tot zijn pensioen gedaan, en met veel plezier.

Zo kreeg de postbode een keer een praatje met Willem van Egmond, De Klink. Het Paardenmarkt Comité was op zoek naar een lotenverkoper. 'En zo is geschied', vertelt Gerrit die vanaf 1971 de loten verkoopt. Ook houdt hij een administratie bij aan wie hij de loten heeft verkocht en houdt hij in de gaten of ze een prijs hebben gewonnen. Als extra service werd de prijs ook nog thuisbezorgd. 'Ik begon altijd in april met de verkoop van de loten. Ik had ze ook altijd bij me', laat hij weten. Elk jaar werden er zo'n 10.000 loten verkocht. Opgeteld zijn dat bijna een half miljoen. In 1996, toen Gerrit dit 25 jaar deed, heeft hij van Maarten de Kluyver en Willem van Egmond een oorkonde gekregen. En deze staat nog altijd op zijn bureau te pronken.

En aan deze traditie van loten verkopen komt nu een eind. 'Het zal vast wel weer goed komen, maar ik houd het wel in de gaten', laat Gerrit nog wel even weten.

Mensen die loten willen kopen kunnen mailen naar info@paardenmarkt-rijnsburg.nl of een berichtje via de Facebook pagina sturen. Bellen kan ook naar 06 1465 8477. De loten worden dan thuisgebracht. Kort voor de Paardenmarkt zal er op een zaterdag een loten verkoop worden gehouden in De Hoftuin. Zijn er nog loten beschikbaar dan zullen deze tijdens de Paardenmarkt 14 juni a.s. op de braderie worden verkocht.

reageer als eerste

Wat vindt u?

Hoe vaak wilt u dat de winkels op zondag open gaan?



Reageren!