Logo allesoverkatwijk.nl
Redder Pieter van der Bent ontving de Carnegie-onderscheiding uit handen van burgemeester Koen. | Foto: PvK
Redder Pieter van der Bent ontving de Carnegie-onderscheiding uit handen van burgemeester Koen. | Foto: PvK

Redder Pieter geëerd als held

Pieter van der Bent (25) verrichtte vorig jaar op 5 april een heldendaad, door uit een brandende woning de bewoner van te redden. Een dag die hij zich nog lang zal heugen. Hiervoor werd hij vorige week donderdag in het gemeentehuis terecht in het zonnetje gezet.

Door Piet van Kampen

Lovende woorden van de afscheid nemende burgemeester Frank Koen en Boi Jongejan, de vicevoorzitter van het Carnegie Heldenfonds, vielen hem ten deel. Met een glimlach hoorde hij de lofprijzingen aan. Koen: 'De gemeente is blij met zulke mensen zoals jij. Als gemeente hebben wij dit bij het Carnegie Heldenfonds aangemeld en zij vonden dat deze heldendaad voor een onderscheiding in aanmerking kwam. Ik vind het bij mijn afscheid een grote eer om jou als held te eren en de penning en het getuigschrift te mogen overhandigen. Het is heel bijzonder en jij mag trots zijn op jezelf'.

Jongejan: 'Wij willen jou als voorbeeld voor de samenleving stellen. Alleen mensen die met gevaar voor eigen leven een heldendaad verrichten worden door ons onderscheiden. Je wordt tevens uitgenodigd voor de Nationale Heldendag', beloofde Jongejan hem. Jan Sikking, commandant van de brandweer Holland-Midden: 'Het is heel moedig van jou want de meeste mensen weten van schrik niet wat zij moeten doen en kijken alleen maar'. Sikking weet uit ervaring dat de meeste mensen bij een brand door rookgassen overlijden.

Niet bedacht

'Toen ik in mijn flat in de Boslaan mensen hoorde en merkte dat er brand was, heb ik mij niet bedacht en ben meteen naar beneden gerend. Ik zag kinderschoenen voor de deur staan, maar de kinderen waren gelukkig niet thuis. Ik bonkte op de deur, maar er werd niet open gedaan. Ik heb toen een ruit ingeslagen.' De bewoner – een man – was alleen thuis en lag te slapen terwijl het huis vol rook stond. 'Hij was erg geschrokken', blikt Pieter terug op het moment waarop hij een mensenleven wist te redden door de man bijtijds in veiligheid te brengen.

Van der Bent: 'Ik heb er een paar nachten last van gehad maar nu gelukkig niet meer'.

16 reacties

Wat vindt u?

Hoe vaak wilt u dat de winkels op zondag open gaan?Reageren!