Mmmmmm heerlijke Thaise kipcurry. | Foto: Helma vom Hofe.
Mmmmmm heerlijke Thaise kipcurry. | Foto: Helma vom Hofe. Foto: Helma vom Hofe

Koken met Helma

Column Columns

Als lekker kokkerellen je hobby is, komen er veel gerechten voorbij. Het ene gerecht valt meer in de smaak dan het andere gerecht. Maar sommige gerechten zijn toppertjes en daar is dit er eentje van! Sinds ik voor De Rijnsburger schrijf heb ik mijn gezin gebombardeerd tot testpanel. Zij bepalen of een gerecht 'De Rijnsburger' waardig is of niet. Het is denk de enige opgelegde taak die zij met veel enthousiasme vervullen.

Tot mijn vreugde stond het stoplicht na het proeven van dit gerecht meteen op groen. Niet gewoon groen maar meteen fel, stralend en sprankelend. Het kan ook bijna niet anders…geurige basmatirijst, verse paksoi en taugé, heerlijke cashewnoten, kokosmelk….allemaal inspirerende ingrediënten om lekker oosters mee te koken. Het lijkt wel of de smaakpapillen even wakker worden geschud en je hoort ze bijna denken 'Huh, dit is lekker'.

Deze verrukkelijke Thaise kipcurry maak je met kippendijen omdat deze malser zijn dan kipfilet. Het gerecht zit bomvol rijke smaken en is in een handomdraai klaar. Dus mannen…dit gerecht kan gerust met Moederdag op tafel!

Dit gerecht is voor 4 personen.

Thaise kipcurry

Ingrediënten: 4 el plantaardige olie, 500 gr. kippendijenfilet, 400 ml kokosmelk (1 blik a 400 ml), 3 el Indiase kruidenpasta of milde currypasta, 1 prei, fijngesneden, 1 paksoi, grof gesneden, 200 gr. taugé, 100 g ongezouten cashewnoten, 4 el verse koriander, grof gehakt, gekookte basmatirijst

Aan de slag. Verhit 2 el olie in een braadpan. Bestrooi de kippendijen met zout en peper en bak ze rondom op middelhoog vuur bruin. Blus het vet af met kokosmelk en roer de Indiase kruidenpasta erdoor. Breng tegen de kook aan, leg de deksel op de pan en stoof de kip 20 min.

Haal de kip uit de pan en snij de dijen iets kleiner en leg terug in de pan. Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de prei een paar min. op hoog vuur. Voeg de paksoi toe en roerbak samen nog enkele minuten.

Voeg op het laatste moment de taugé toe, roerbak, 1 minuut en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de kip en groenten over 4 borden en schep de saus over de kip. Bestrooi met de cashewnoten en koriander. Serveer de rijst erbij.

Ook handig…alle ingrediënten zijn te koop bij de lokale supermarkten.

Afbeelding

Uit de krant