Afbeelding

Leerlingen Visser ’t Hooft Lyceum doen Maatschappelijke Stage

Algemeen

Leerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum uit Rijnsburg kwamen deze kerst een handje helpen bij Willem van den Bergh, het Taalhuis, de Schuit en bij de Wilbert. Maar liefst 80 brugklassers omarmden de kerstgedachte om een ander te helpen of wat extra aandacht te geven.

Als invulling van hun maatschappelijke stage begeleidden zij dinsdag de bewoners van ’s Heeren Loo met een meervoudige beperking naar de kerstviering op locatie Willem van den Bergh in Noordwijk. Gingen zij in gesprek met leerlingen van de Schakelklas, in het Taalhuis. Zij schreven, bij het Jongerenwerk van Welzijnskwartier, kerstkaarten voor ouderen en hebben een Rots en Water training gedaan. Bij Marente, locatie de Wilbert, hebben de jongeren zich aan de Oudhollandsche spelletjes met de bewoners gewaagd.

Belangrijke rol

Natuurlijk kregen de jongeren eerst uitleg over de doelgroep waar zij mee in aanraking kwamen en hoe zij het beste met hen om kunnen gaan. Hoe kun je het beste rolstoel rijden? Hoe communiceer je met iemand die de Nederlandse taal niet machtig is? Hoe beleeft iemand met een meervoudige beperking het kerstfeest? En hoe kun je iemand opvrolijken die zich eenzaam voelt, zeker in deze periode van het jaar? Wat is er nodig om je veilig te voelen in je eigen klas? Op deze vragen, en nog veel meer, hebben de jongeren deze dag een antwoord gekregen.

“We zijn deze leerlingen erg dankbaar, want nu kon elke bewoner die dat wilde de kerstviering bijwonen,” zegt Patricia de Langen, coördinator vrije tijd & vrijwilligers van 's Heeren Loo. “Niet alle bewoners hebben familie die hen regelmatig kan bezoeken. Dan vervult een vrijwilliger een hele belangrijke rol.”

Scholen die graag een handje willen helpen, kunnen contact opnemen met Peter van der Beek, sociaal werker Welzijnskwartier, e-mail: petervanderbeek@welzijnskwartier.nl 

Uit de krant