Afbeelding

Wethouder: Alle reden om conclusie RIVM te volgen

Algemeen

De gemeente en voetbalverenigingen in Katwijk sluiten zich aan bij de conclusie van het RIVM: ‘Sporten op kunstgrasvelden kan verantwoord en veilig blijven plaatsvinden'.

De voetbalvelden met kunstgras stonden ter discussie na een uitzending van Zembla. Wetenschappers vertelden in dat programma dat voetballen op de rubberen korrels een verhoogd risico op kanker als gevolg kan hebben.

Een groot aantal clubs besloot de omstreden velden dicht te gooien. In Katwijk gebeurde dit niet.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar 100 velden, waaronder een veld van Rijnsburgse Boys. Dit veld, net als de overige lokale kunstgrasvelden, voldoet aan de norm voor zogenoemde mengsels. Deze norm schrijft voor hoeveel er maximaal van bepaalde stoffen in mag zitten. Wethouder Gerard Mostert is hiermee tevreden: “Wij hebben alle reden om de conclusie van de RIVM te volgen.” 

De gemeente en de voetbalverenigingen menen dat de uitkomsten van het RIVM onderzoek kunnen leiden tot geruststelling onder de gebruikers van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat, niet in de laatste plaats bij de ouders van voetballende kinderen.

Momenteel doet het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) nog onderzoek om te bezien welke norm voor rubbergranulaat wenselijk is.

 

Uit de krant