Afbeelding

Geen boetes meer bij Bibliotheek Katwijk

Algemeen

Bibliotheek Katwijk is vanaf 1 januari 2017 boetevrij. Dat betekent dat leners geen telaatgeld meer betalen als zij materialen een paar dagen te laat inleveren. De bieb wil hiermee één van de grootste irritatiepunten van bibliotheekleden weghalen.

Bibliotheekdirecteur Jan Klerk vindt het belangrijk om drempels voor klanten zoveel mogelijk weg te nemen. Gastvrijheid en klantvriendelijkheid zijn belangrijk voor Bibliotheek Katwijk en deze boetes voor te laat inleveren sluiten daar volgens hem niet langer bij aan. Klerk: ‘Uit landelijk onderzoek onder afhakers van de bibliotheek is gebleken dat boetes de hoofdreden zijn om het abonnement te stoppen. Boetevrij geeft onze klanten wat meer flexibiliteit rond de inleverdatum en ze krijgen niet meer te maken met extra of onverwachte kosten. Dit maakt het lidmaatschap van de bibliotheek nog aantrekkelijker. We verwachten dat onze klanten deze verandering dan ook positief zullen ontvangen’.

Op tijd inleveren

Een boetevrije Bibliotheek betekent uiteraard niet dat iedereen de boeken mag houden. Van klanten wordt verwacht dat ze de materialen op tijd inleveren of verlengen, zodat ook andere mensen deze kunnen lenen. Bibliotheek Katwijk attendeert hen hierop via de inleverattentie per e-mail en met twee herinneringen. Brengt de klant de materialen niet terug, dan wordt ervan uitgegaan dat hij of zij de materialen wil houden en komt er een rekening voor de vervangingskosten. Uit ervaringen van andere bibliotheken blijkt echter dat dit weinig voorkomt. De meeste klanten brengen de materialen netjes terug.

Veelgestelde vragen

Wie meer wil weten over de boetevrije bibliotheek, vindt op www.bibliotheekkatwijk.nl/boetevrijebieb antwoorden op een aantal veel gestelde vragen. Natuurlijk is iedereen ook altijd welkom in de bibliotheekvestigingen waar de medewerkers vragen graag beantwoorden.

Uit de krant