Afbeelding

Meedenksessie over afval

Activiteiten

In Katwijk gaat de gemeente afval omgekeerd inzamelen. Waardevolle en herbruikbare materialen, zoals papier, plastic en GFT (groente, fruit en tuinafval) gaan ze aan of nabij huis afhalen. Het restafval dat overblijft, kunnen mensen naar een restcontainer op afstand brengen. Hiermee draait de gemeente de huidige situatie om. Het wordt volgens de gemeente makkelijker herbruikbare materialen in te zamelen en het kost meer moeite het restafval kwijt te raken.

Hoe dit het beste ingevuld kan worden, willen ze graag van de bewoners horen. Maandag 19 december is een grote meedenksessie van 16.00 uur tot 22.00 uur in het gemeentehuis van Katwijk aan de Koningin Julianalaan 3. Iedereen is van harte welkom suggesties, ideeën en opmerkingen over het (omgekeerd) inzamelen van afval aan te dragen. Het is ook mogelijk via de website te reageren, www.katwijk.nl/omgekeerdinzamelen.

Participatie

Deze meedenksessie is niet het enige moment waarop inwoners mee kunnen denken. In oktober vond een groot onderzoek naar de tevredenheid over afvalinzameling plaats onder 1.000 inwoners van deze gemeente. In november is een focusgroep ingesteld met mensen uit alle wijkraden, verenigingen en instellingen. Deze focusgroep fungeert als een klankbordgroep. Verder wordt na de meedenksessie in projectgroepen de aangedragen informatie uitgewerkt. Mochten er dan nog zaken zijn waar geen helder beeld over is, dan wordt een burgerpanel samengesteld, waarbij gericht vragen gesteld kunnen worden of dilemma´s kunnen worden voorgelegd. Dit alles resulteert begin volgend jaar in een plan van aanpak. Wethouder Gerard Mostert: 'In dit traject kan iedereen op verschillende niveaus meedenken. De inbreng van inwoners is van groot belang om de slagingskans te vergroten. Want we kunnen het (landelijke) doel van 80% afvalscheiding alleen bereiken als degenen die het uiteindelijk moeten gaan doen, er ook 100 procent achter staan'.

Uitgangspunten

Het doel is in 2023, 80 procent van het afval gescheiden in te zamelen. Sinds jaar en dag scheiden we in Katwijk 53 procent van het afval. Het streven hierbij is het afval per bebouwingstype op dezelfde manier op te halen. De verschillende bebouwingstypes zijn hoogbouw, laagbouw met buitenruimte en laagbouw met heel weinig of geen buitenruimte. De nieuwe manier van inzamelen mag niet meer gaan kosten dan de huidige manier van inzamelen. Het is zelfs zo dat goed afval scheiden, geld oplevert. Herbruikbare materialen zijn geld waard. Restafval kost geld. Goed scheiden is dus niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook echt schelen in de portemonnee.

Uit de krant