Afbeelding

Gerard Brouwer tentoonstelling

Activiteiten

'Tussen zijn generatiegenoten staat de Katwijkse beeldhouwer Gerard Brouwer op zeer hoog niveau. Eén goed beeld maken is iets, maar tien na elkaar...' Dat zegt Wouter J. Wefers Bettink van Galerie Aelbrecht (Rotterdam), die zelf een beeld van Gerard Brouwer in zijn huis heeft staan. Het DunaAtelier aan de Boulevard 73 / hoek Voorstraat toont tot en met 5 februari een overzicht van zijn werk.

'Waar Gerard Brouwer voor staat, dat maakt hij waar', vindt Wefers Bettink. 'Hij wil er altijd meer uithalen. Daarom staan sommige beelden jaren bij hem op de plank. Steeds verandert hij er iets aan totdat hij eindelijk zo ver komt dat het gegoten mag worden. Hij gaat zeer voorzichtig om met commercie. Dat is zeer in hem te prijzen.'

Buitenland

Op de overzichtstentoonstelling in het DunaAtelier is het beeld 'Haringeters' (ook wel 'Maatjes' genoemd) zijn meest recente werk. Zijn forse bronzen beelden verlevendigen het straatbeeld in tal van steden en dorpen. Het uitgebreide oeuvre bevat ook veel kleine beelden, waarvan een deel in het buitenland staat te pronken.

Galeriehouder Jan van Munster van Smelik & Stokking Galleries (Amsterdam en Den Haag) noemt Brouwer getalenteerd, hardwerkend, professioneel en bovenal ongelofelijk aardig. 'Dat zie je terug in zijn beelden', zegt hij.

'Het is niet voor niets, dat veel van zijn werken terug te vinden zijn in de publieke ruimte. Allemansvrienden zijn het, in de goede zin van het woord. Zijn haringeters, zijn dartele koeien, een kalm grazende kudde, het bloemenmeisje, het zijn allemaal beelden die getuigen van een hartverwarmende eenvoud die velen tot de verbeelding spreekt en tot in de verre uithoeken van de wereld worden herkend en gewaardeerd.'

Nooit tevreden

Hoewel hij daar geen reden toe heeft, is de Katwijkse kunstenaar de bescheidenheid zelve. Wie spreekt over zijn 'atelier', verbetert hij: 'werkplaats'. 'Ik sta het liefst anoniem in een galerie met een deken over mijn hoofd', zei hij ooit in een interview. Vrijwel nooit is hij echt tevreden met wat hij heeft gemaakt. Het 'wow-gevoel' over wat hij heeft gemaakt, kent hij niet.

'Bescheidenheid vind ik een mooie karaktereigenschap die nogal eens wordt ondergewaardeerd', zegt Van Munster. 'Alsof bescheidenheid en overtuigd zijn van je eigen kwaliteiten niet samen zouden kunnen gaan. Alsof je niet tegelijkertijd heel goed zou kunnen weten wat je wilt. Gerard wil gewoon lekker aan het werk en een 'goed gevoel' hebben, zowel in zijn werk als in zijn omgang met mensen. Er moet vertrouwen zijn, een goede sfeer, een prettige relatie en een open verstandhouding.'

Evenwicht en rust

De doeners en denkers, gezinnen en zakenlui, sporters en muzikanten, zelfs de dieren in zijn werk stralen evenwicht en rust uit. Brouwer voelt zich sterk geïnspireerd door en verbonden met de zee. Het is daarom zijn grote wens dat zijn beeld 'Haringeters' - dat indirect verwijst naar de historie van het voormalige vissersdorp - een plek krijgt op 'zijn' Boulevard.

Brouwers rake en sobere beelden tonen dat hij een ontvankelijk oog heeft voor mensen en dingen. De indrukken die hij opdoet hebben alleen de boodschap die uit het gegeven zelf spreekt. Niet meer en niet minder. Hij maakt beelden van herkenbare, alledaagse mensen, dieren en dingen. Van een afstand moet zijn werk herkenbaar zijn. Daarom zoekt hij in zijn werk naar het gebaar, niet naar bijvoorbeeld petjes, klompen of andere details.

Wie een overzicht van Gerard Brouwers werk wil bewonderen kan vrijdag tot en met zondag terecht in het DunaAtelier tussen 14.00 en 17.00 uur.

Uit de krant