Afbeelding

Psychologenpraktijk Ichthus negatief in het nieuws om declaraties

Algemeen

Omroep West meldt op haar website dat Psychologenpraktijk Ichthus uit Katwijk voor meer dan 200 uur gedeclareerd zou hebben bij zorgverzekeraars, op naam van een psychiater die deze uren nooit heeft gemaakt. Omroep West noemt als bron de NOS die met het nieuws kwam na een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC).

De psychiater in kwestie heeft veel van de patiënten zelfs nog nooit heeft gezien, zo zegt hij zelf. Hij werkte als freelancer maar een beperkt aantal uren voor de Katwijkse praktijk. Maar in de dossiers werd hij, zonder dat de psychiater het wist, opgevoerd als behandelaar van honderden patiënten.

De psychiater laat aan de NOS weten geschokt te zijn. 'Ichthus lijkt honderdduizenden euro's te hebben gedeclareerd door mijn naam te misbruiken voor het stellen van diagnoses en voor behandelingen waar ik niets van weet. Ik ben daar echt van geschrokken. Mijn angst is dat er bijvoorbeeld uit een behandeling waar ik niet verantwoordelijk voor ben een suïcide voortkomt. En dat er dan mijn kant op wordt gekeken, terwijl ik nog nooit van de patiënt in kwestie heb gehoord.'

Stappen ondernemen

De praktijk uit Katwijk declareerde de behandelingen bij de verzekeraars via de grotere ggz-instelling Lelie Zorggroep. Eerder deze maand werd bekend dat de Lelie Zorggroep voor 187.000 euro verkeerd heeft gedeclareerd. Dat bedrag wordt terugbetaald. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de NOS laten weten geen verdere maatregelen te nemen tegen de Lelie Zorggroep, omdat zij snel reageerden op de foutieve declaraties. De NZa wil niet zeggen of er maatregelen tegen de Katwijkse praktijk worden genomen.

Reacties

Ook de eigenaar van de psychologenpraktijk wilde niet reageren. Hij erkent in het rapport van PWC dat er administratief zaken zijn misgegaan, maar zegt dat het niet aan hem ligt. Volgens de eigenaar zou de Lelie Zorggroep hem hebben opgedragen de psychiater in bepaalde dossiers te schrijven, zodat die uren gedeclareerd konden worden. De Lelie Zorggroep wil niet op deze specifieke zaak ingaan. Maar in algemeenheid: 'we zullen nooit iemand vragen een werkwijze te hanteren die in strijd is met de regels.’ (Einde citaat website Omroep West)

Uit de krant