Afbeelding

Kerstmeditatie: Wees niet bevreesd!

Geloof & Religie

'Vrees niet!', zo begint het kerstevangelie in die nacht. Nee, het begint niet in de stal, niet bij Jozef en Maria. Het begint als een engel plots, zonder dat er van te voren ook maar iets van te merken is geweest, bij de herders staat. In de donkere velden schijnt een fel licht wat alles ontdekt.

Daar staan de herders dan, met de engel, door een groot licht omsloten, misschien kun je wel zeggen… ingesloten. Wat een gebeuren! En dan schrik je toch, zou je zeggen? Jawel, maar de herders zijn niet bang aangelegd. Dan moet je geen herder worden. Ze weten van de gevaren in het donker, van wilde dieren die de kudde schapen en henzelf belagen. Maar, let goed op, er staat niet dat de engel zegt: ‘Wees niet bang!’ Er staat: ‘Wees niet bevreesd!’ Dat is veel meer dan angst hebben en ergens bang voor zijn. Dat zit dieper, heeft een voorgeschiedenis... 'Het volk, dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien; degenen, die wonen in het land van de schaduw des doods, over dezelve zal een licht schijnen', zegt de profeet Jesaja (zijn naam betekent: God is mijn redding!) ruim 700 jaar eerder.

Misschien vind je het een vreemd begin van de engel en denk je: ‘Wat valt er dan te vrezen? Het is toch heerlijk kerstfeest? Gezellig, vrolijk… feest van licht? Laten we samen de bijbel lezen; Gods Woord, de blijde boodschap, aan de wereld gegeven om te ontdekken Wie God is en wie wij zijn. In welke toestand we na de zondeval in het paradijs verkeren en waarom het Kerst moest worden. Dat krijgt ook heel persoonlijk gestalte in het leven van mensen, van herders, van wijzen uit het oosten, van...

Als Gods Woord, Gods Geest, Gods heerlijkheid ons gaat omschijnen, dan wordt je leven ont-dekt. Dan komt alles aan het licht en zie je wie je werkelijk bent voor God. Net zoals Adam en Eva in het paradijs na de zondeval tot dat besef kwamen. Daar komen we in de bijbel ook het woord ‘bevreesd’ tegen... Nadat Adam ongehoorzaam is geweest aan God zegt hij: ‘Ik hoorde Uw stem in de hof en ik werd bevreesd, want ik ben naakt; daarom verborg ik mij.’ Gezondigd, naakt, bevreesd!

En dan zoekt God ze op, ze worden ontdekt. En wat nu zo wonderlijk is, ze worden niet alleen door God ontdekt, maar ook omdekt, bekleedt, zodat ze niet meer naakt zijn. God dekt toe. Dat zegt veel over wie God is! Dat wijst al heen naar Kerst (Joh.3:16). Jezus was als redder vele malen aangekondigd in het Oude Testament. Gods plan was vanaf het begin om een relatie met de mens te hebben. Ook door de zondeval is dat plan niet veranderd. Is dat geen wonder? Wij hebben het er niet naar gemaakt, maar toch begint de engel met: 

‘Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal. Namelijk, dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is. Hij is Christus, de Heere.’

Opvallend. De engel zegt niet: 'Jezus is geboren.' Jawel, het is Jezus (Zijn naam betekent: God redt!), maar de engel legt hier nog extra de nadruk op de inhoud van Zijn heerlijke naam en komst. Hij zegt: 'de Zaligmaker geboren'. Zaligmaker, dat is Heelmaker. Want daarom kwam Jezus, moest Hij komen. Om heel te maken wat door de zonden kapot is gemaakt; de relatie tussen God en de mens, het eeuwige leven. De Ladder is met Kerst vanuit de hemel op de aarde uitgeschoven, omdat het andersom niet kan, onmogelijk is. De Zaligmaker, Gods eigen Zoon, Jezus, is geboren om in onze plaats de straf op de zonden te dragen en weg te nemen. Dat doet Hij als de gang van de kribbe naar het kruis wordt gemaakt.  

Kom dan tot Hem, met heel je hebben en houden. Zoals je bent. Net als de herders. God houdt van je en heeft Zijn liefde voor jou geopenbaard door de Zaligmaker, door Jezus, de Borg en Middelaar. Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld. 'De straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen', zegt Jesaja 53:5. Is het geen wonder wat daar in de kribbe te vinden is?! Komt laten wij aanbidden. De herders spoeden zich erheen. Met grote blijdschap. Ga je mee? 

"Wees niet bevreesd!'

Een zalig kerstfeest met grote blijdschap toegewenst. 

Uit de krant