Afbeelding

SYL heeft het naar z'n zin in Katwijk

Algemeen

A Seal Zeehond SYL heeft het naar zijn zin in Katwijk. Zondagmorgen 20 december trof fotograaf Kees Kuijt twee rustende zeehonden aan op het strand van Katwijk. Beide zeehonden bleken een gele tag te hebben in de achterflipper. De zeehonden zijn dus eerder opgevangen geweest in een opvang. Dat verklaart misschien ook waarom deze zeehonden niet direct het water in vluchten bij het zien van mensen; ze zijn al eens eerder in aanraking geweest met mensen. Normaal gesproken zijn zeehonden namelijk van nature bang voor ons.

De ene zeehond bleek op 9 maart dit jaar te zijn opgevangen door zeehondenopvang A Seal in Stellendam (ZH). De mannelijke zeehond was destijds gevonden bij Westvoorne en had last van longworm. Het dier kreeg de naam SYL en is op 1 mei gezond en wel weer vrijgelaten op het strand van Renesse in Zeeland. De andere zeehond is eerder opgevangen geweest in Seehundstation Norddeich in Duitsland, zo bleek uit de tag op de achterflap van het dier. Hieruit blijkt ook weer dat zeehonden behoorlijk wat kilometers afleggen. De EHBZ heeft ter plekke geconstateerd dat beide zeehonden gezond zijn en 'gewoon' lekker lagen te rusten.

Kom nooit te dichtbij, zeehonden laten niet meer los

Zie je ook een zeehond op het strand? Kom dan nooit te dichtbij. Hoe lief zeehonden ook lijken, ze kunnen behoorlijk bijten en in tegenstelling tot honden, laten zeehonden niet meer los. Dat kan een behoorlijk lelijke wond opleveren waarvan je ook nog eens goed ziek kan zijn. Hou ook altijd honden uit de buurt. Zeehonden kunnen een virus hebben welke overdraagbaar is. Andersom kunnen honden ook weer ziektes op zeehonden overbrengen.

Stress

Maar zeehonden kunnen ook behoorlijk gestresst raken van je aanwezigheid, ze worden onrustig en dat is niet goed. Ze dienen hun reserves weer op te laden door te rusten, zodat ze daarna weer op jacht kunnen naar voedsel. Door verstoring rusten ze niet goed uit en kunnen ze eerder uitgeput raken op zee. Jij kan tenslotte ook niet goed rusten als je iedere vijf minuten je ogen open moet doen omdat je wakker wordt gemaakt door geluiden. Mocht je zeehonden tegen komen, laat ze dan met rust en laat de vindplaats geheim voor anderen. Dit om te voorkomen dat er 'Happie-achtige' situaties zullen plaatsvinden.

Geniet en laat ze met rust

April 2014 trok een zeehond op het strand van de Bergse Diepsluis de aandacht van veel mensen. Er kwamen honderden mensen op af, kinderen gingen in het begin zelfs op het dier zitten voor een foto. De zeehond kreeg de naam Happie omdat hij op een gegeven moment bij het verdedigen van zichzelf naar de omstanders ging happen. Happie heeft een paar keer uitgehaald, maar dat liep, op wat kleerscheuren na, goed af. Er ontstond een onverantwoorde situatie. Niet alleen de veiligheid van Happie kwam in het geding, ook die van de bezoekers. De zeehond rustte bovendien niet goed uit met al die mensen om hem heen. Daarom is de populaire zeehond destijds weggehaald en uitgezet in een zeehondenkolonie op een zandplaat in zee. Geniet dus van het moment dat je de dieren ziet en laat ze met rust. Dan komen ze een volgende keer weer terug en kan iedereen er weer van genieten. Zeehondjes van heel dichtbij bekijken kun je in één van de drie Nederlandse opvangcentra welke Nederland rijk is. Een leuk idee voor de kerstvakantie!

Uit de krant